Torek, 30 april 2024
Iskanje

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

17. jan. 2018 | 21:10
Dark Theme

Ko tudi v italijanske kinodvorane prihaja najnovejši film Paola Virzija, Ella & John, s katerim se je toskanski avtor odpravil v ZDA, da bi z zgodbo on the road in poezijo spregovoril o Alzheimerjevi bolezni, se bomo v rubriki zaustavili pri drugi filmski zgodbi, prav tako postavljeni na ameriška tla.
Mogoče najlepši film leta 2017 je črna tragikomedija, s katero se angleški režiser irskega rodu Martin McDonagh loteva hude ameriške province. Film, ki si je na zadnji beneški Mostri prislužil nagrado za najboljši scenarij, pred dvema tednoma pa celo kopico zlatih globusov, od tistega za najboljši film do glavne ženske vloge, scenarija in nagrade za stranskega igralca, pa dobesedno sloni na veličastni Frances McDormand. Ena najboljših ameriških igralk in žena slovitega Joela Coena pooseblja tokrat čudaško Mildred Hayes, bojevito žensko, ki so ji pred nekaj meseci umorili hčerko, policija pa še vedno ni našla morilca.
Razjarjena in prizadeta mati se zato odloči za drzno potezo. Najame tri reklamne panoje, ki zapuščeno zrejo na travi pred vstopom v malo zakotno mestece, nanje pa da napisati ogorčeno sporočilo, namenjeno šefu policije Williamu Willoughbyju. Plakati nemudoma sprožijo pravi kaos. Ko se v primer vmeša policist Dixon, nezrel odrasel sinček edinček in aroganten nasilnež, se bitka med Mildred in možmi postave v mestecu Ebbing še zaostri.
Režiser Martin McDonagh je navdih in osnovno idejo filma črpal iz lastne izkušnje. Ko je nekoč z avtobusom križaril po ameriškem podeželju, je ob cesti zagledal dva velika oglasna plakata z nenavadnimi napisi. V tistem bežnem trenutku ni mogel razvozlati ozadja resnične zgodbe, a podoba se mu je za vedno vtisnila v spomin.
Še en film torej, ki zaorje v neskončno ameriško zaledje, kjer, kot sta nam v zadnjih mesecih že povedala George Clooney v Suburbiconu in Katrin Bigelow v sicer bolj industrializiranem Detroitu, gnezdita srd in rasizem, ki vse bolj oblegata naše dni.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
ZDA, Velika Britanija 2017
Režija: Martin McDonagh
Igrajo: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Caleb Landry Jones, Peter Dinklage, Abbie Cornish in Kathryn Newton

Ocena: ★★★★1/2



Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava