Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Plošča brez šibkih točk

5. jul. 2018 | 18:27
Dark Theme

Tokrat se bomo prepustili puščavskim ritmom in postavili pod drobnogled enega izmed prvih stoner rok albumov in najbrž najboljšo desert rok ploščo vseh časov. Prejšnji teden je plošček Welcome To Sky Valley ameriškega benda Kyuss praznoval svoj štiriindvajseti rojstni dan.
Skupina Kyuss je za ljubitelje stoner glasbe prava legenda. Bend je proti koncu 80. in na začetku 90. let začel z izvajanjem nove glasbene zvrsti, tako imenovanega stoner oziroma desert roka. Mešanica metal, rok in bluz glasbe s psihedeličnimi zvoki in fuzz distorzijami kitar je takrat uspešno vdrla na kalifornijsko glasbeno sceno, puščavski žuri, na katerih je nastopal bend, pa so danes del zgodovine tega glasbenega gibanja.
Bend je nastal leta 1987 v Palm Desertu, imenoval pa se je Katzenjammer; ustanovili so ga pevec John Garcia, kitarist Josh Homme, bobnar Brant Bjork in basist Chirs Cockrell. Leta 1990 je zasedba spremenila ime v Sons Of Kyuss in izdala prvi istoimenski EP. Že leto kasneje pa je bend skrajšal ime v Kyuss, basista Cockrella je zamenjal Oliveri, nova postava pa je izdala prvenec Wretch. V naslednjih petih letih je skupina izdala kar štiri plošče, med katere spada tudi tretja Welcome To Sky Valley. Na njej lahko prisluhnemo novemu basistu Scottu Reederju, ki je medtem zamenjal Oliverija. Album sestavljajo trije sklopi pesmi, vsega skupaj deset komadov za več kot petdeset minut energičnega roka.
Gardenia je prva, monumentalna skladba, pravi glasbeni zid kitarskih distorzij, izreden, sedemminutni uvodni komad! Sledi ravno tako mogočna pesem Asteroid, ki vas bo prav gotovo »razčesala«. Prvi sklop zaključuje rokerska Supa Scoopa And The Mighty Scoop, v drugem pa lahko prisluhnemo kratki in jezni 100 Degrees. Space Cadet je prekrasna, na pol akustična puščavska balada, takoj za njo pa je na vrsti stoner koračnica Demon Cleaner. Uvod v tretji sklop je eden izmed boljših komadov plošče in v zgodovini benda: Odyssey je izjemna stoner skladba! Conan Troutman je najkrajša pesem plošče, N.O. pa je rokerski komad prijatelja Maria Lallija (lider bendov Fatso Jetson in Yawning Man). Za konec so fantje pripravili še »stoner bombo« Whitewater, ravno pred zaključkom albuma pa je še krajša skrita skladba Lick Doo.

Welcome To Sky Valley nima šibkih točk, temveč je odlična desert rok plošča.

Welcome To Sky Valley
Kyuss
Desert rok, stoner
Elektra, 1994
Ocena: ★★★★★★★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava