Ponedeljek, 21 januar 2019
Iskanje

Na John Fante festivalu tudi Tatjana Rojc

31. avg. 2018 | 19:57
Dark Theme

V Torricelli Peligni v Abrucih, rojstnem kraju očeta slavnega ameriškega pisatelja Johna Fanteja, je v njegovem imenu letos že trinajstič potekal zanimiv literarni festival. Letos je bil John Fante Festival posvečen osemdeseti obletnici izida romana Počakaj pomlad, Bandini, v katerem se avtor v čisto svojskem stilu navezuje na zgodbo Artura Bandinija, svojega alterega. Fante (1909-1983) je cenjen kot eden najbolj markantnih ameriških pisateljev svoje generacije, kritika ga vzporeja z avtorji, kakršni so Faulkner, Steinbeck, Hemingway. S svojimi zgodbami, na primer z romanom Vprašaj prah, je doživel velik uspeh; največkrat izhaja iz izkušnje sina emigranta, skozi katero zapisuje travme in nostalgijo, ki zaznamujejo izkoreninjence. Fante je med drugim prijateljeval s slovenskim pisateljem Louisom Adamičem.
Na tridnevnem festivalu se je zvrstilo več pomembnih gostov, kot zaključna gostja je nastopila tudi Tatjana Rojc in v pogovoru s časnikarko RAI Mario Rosario La Morgia spregovorila o svojem romanu La figlia che vorrei avere. Beseda je tekla tudi o zgodovini primorskih Slovencev, poskusu fašističnega genocida, pa tudi o avtoričini politični izkušnji: polna dvorana je z zanimanjem sledila njenemu izvajanju in sodelovala z vprašanji, tako da se je pisateljica in senatorka še dolgo v noč zadržala v pogovoru s številnimi prisotnimi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Januar je tudi mesec vinjete. Letos:

21. jan. 2019 | 16:51
bom kupil celoletno
jo bom kupoval sproti, ko bo potrebno
se bom vozil po stranskih cestah
je ne bom kupil, ker ne vozim
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo