Nedelja, 17 februar 2019
Iskanje

»Uspešno nostalgični«

5. sep. 2018 | 20:42
Dark Theme

Glasbena žilica ameriške skupine Alice in Chains je še pri življenju! Pa čeprav ostaja ovita v žalostni plašč preteklosti, ki ga bodo člani skupine težko slekli ...
Že ob prvih ploščah, izdanih na začetku devetdesetih let, je namreč zasedbo spremljala neke vrste temna senca, kateri sta gotovo pripomogli nihajoče razpoloženje in depresivno duševno stanje pevca in liderja Laynea Staleya. Takrat je bend bil med glavnimi akterji »grunge revolucije«. Strgane kavbojke in kariraste srajce so poleg članov Alice in Chains nosile tudi skupine Pearl Jam, Soundgarden in seveda Nirvana. Staleyeva odvisnost od mamil je pogojevala tako sound benda kot njegov obstoj, zaključila pa se je z pevčevim tragičnim »overdose« leta 2002. Od takrat so preostali člani skupine ubrali samostojne glasbene poti, leta 2009 pa se spet vrnili na glasbeno sceno z novim pevcem Williamom DuVallom in novo ploščo Black Gives Way to Blue. Zasedba je z novim vokalom dobila nov elan, glasbena temačnost pa je ostala ista in nato z drugo ploščo The Devil Put Dinosaurs Here iz leta 2013 dodatno narasla.
Alice in Chains so letos med drugim nastopili tudi na glasbenem festivalu In Music v Zagrebu, kjer so publiki zaigrali tudi nekaj komadov novega ploščka Rainier Fog. Album je naposled izšel pred dvema tednoma, izdala pa ga je mednarodna glasbena založba BMG. Snemanje je po dolgih letih spet potekalo v glasbenem studiu X Studio v Seattleu, od koder je bend doma in v katerem je pred triindvajsetimi leti posnel istoimenski plošček Alice in Chains.

Album Rainier Fog je poklon rojstnemu mestu in njegovi glasbeni sceni, Mountain Rainier je namreč ime vulkana, ki stoji južneje od Seattlea. Plošča traja malo več kot petdeset minut, na njej pa lahko prisluhnemo tako težjim komadom kot tudi prijetnim baladam, v katerih se ponovno oglašajo akustične kitare! Nostalgija po pokojnem pevcu Staleyu je prisotna tako rekoč v vseh pesmih, še najbolj pa pride do izraza v besedilih rokerskega komada Never Fade in v pesmi, ki daje ploščku naslov - Rainier Fog. Češnja na torti je prekrasna, zaključna sedemminutna balada All I Am. Uspešno nostalgična …

Rainier Fog
Alice in Chains
Alternativni metal, grunge
BMG, 2018
Ocena: ★★★★★★★★☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo