Torek, 09 april 2024
Iskanje

45 dogodkov med Codroipom in Sečovljami

Predstavili 26. Primorski poletni festival

Koper |
17. maj. 2019 | 19:50
Dark Theme

Trideset dogodkov v štirih istrskih občinah. In dodatnih petnajst med Miljami, Trstom in Codroipom. 26. Primorski poletni festival bo v naslednjih tednih in mesecih, vse tja do 14. julija, ponovno združil ljubitelje gledališča in glasbe in jim ponudil nekaj zanimivih in kakovostnih kulturnih dogodkov. Letošnjo izvedbo so predstavili tako v Miljah kot v Kopru, kar kaže na željo po čim tesnejših vezeh med kulturnimi srenjami tega prostora. »Primorski poletni festival se je rodil z namenom, da bi povezoval,« je spomnila duša in predsednica Društva Primorski poletni festivala Neva Zajc. »Od vedno smo želeli v Trst, odlično smo sodelovali s Slovenskim stalnim gledališčem, enkrat smo celo delali skupno koprodukcijo v kraškem kamnolomu. Letos bomo skupaj na gradu sv. Justa.«

Med 13 gledališkimi predstavami v slovenskem, italijanskem, srbskem, madžarskem, hrvaškem in angleškem jeziku, ki se bodo zvrstile tako na zunanjih prizoriščih kot na odru Gledališča Koper, velja omeniti KONS:O:VEL, scenska uprizoritev izbranih poglavij iz Kosovelovega življenja (2. junija v Gledališču Koper), ponovitev koprodukcijske uspešnice Barufe (18. junija v Parku Arrigoni v Izoli) in premiero italijanske uprizoritve Così parlò Monna Lisa (26. junija v tržaškem gledališču dei Fabbri).

Prvega junija bo v Kopru nastopil italijanski kantavtor Vinicio Capossela. Festival pa se bo 3. julija ponovno vrnil v sugestivno okolje Sečoveljskih solin, kjer je lani gostovala tržaška produkcija Lepi dnevi v Aranjuezu. »Tu smo našli mir, ki ga v urbanih središčih danes skorajda ni,« je pojasnila Neva Zajc, ki z direktorico koprskega gledališča Katjo Pegan vodi festival. Letos bo mogoče na območju Lepe Vide, ki lahko sprejme le 60 obiskovalcev, prisluhniti verzom Toneta Pavčka in Alenke Rebula – njune pesmi bodo interpretirali Nikla Petruška Panizon, Saša Pavček in Aleš Valič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava