Četrtek, 24 september 2020
Iskanje

Boris Pahor praznuje 106. rojstni dan

Tržaškega pisatelja in velikega pričevalca kratkega stoletja« lahko upravičeno označimo za nestorja slovenske literature

Trst |
26. avg. 2019 | 5:14
Dark Theme

Danes mineva natanko 106 let od rojstva Borisa Pahorja. Ob častitljivem jubileju lahko tržaškega pisatelja in velikega pričevalca kratkega stoletja« upravičeno označimo za nestorja slovenske literature.

»Prosim, nikoli se ne odreči svojim koreninam, svojemu jeziku in imenu, je pred leti Boris Pahor potrpežljivo, s svetlim nasmehom položil na srce Domingu Marcheni, novinarju špansko-katalonskega dnevnika La Vanguardia, ko si je ta poitalijančil ime v Domenico, misleč, da mu bo tržaški avtor tako lažje zapisal posvetilo. Drobna, a zgovorna izjava, ki v sebi skriva modrost osebnosti, kakršna je Boris Pahor. Dobro je vedel, o čem je govoril, saj je bil dvakrat preganjan – od Mussolinija in od Hitlerja. Prvič zaradi svoje pripadnosti slovenski manjšini v Trstu, drugič zaradi svoje antifašistične dejavnosti, je zapisal Marchena.

Kruto izkušnjo nacifašizma je Pahor prelil v svoja literarna dela.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo