Sobota, 19 oktober 2019
Iskanje

Bronja Žakelj: »Bralci so očitno v romanu našli svojo podobo«

Slovenska pisateljica bo v petek gostja tržaške Barcolane

3. okt. 2019 | 17:10
Dark Theme

Roman Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset je svojevrsten fenomen. O njenem literarnem prvencu so se razpisali časopisi in revije, strokovna žirija nagrade kresnik ga je razglasila za roman leta, medicinske sestre vedo povedati, da so ga polne nočne omarice na onkoloških oddelkih ... Med najbolj svežimi podatki, ki pričajo o uspehu romana, je podatek, da je to najbolj prodajana knjiga v knjigarnah verige Mladinska knjiga, pa tudi v Tržaškem knjižnem središču. Pisateljica bo v petek, 4. oktobra, ob 18.45 gostja festivala Barcolana – Morje zgodb na tržaškem Gradu sv. Justa, kjer bo predstavila tudi italijanski prevod romana, pod katerega se podpisuje Miha Obit. Pred tem smo jo vprašali, kako si razlaga izredno priljubljenost med bralci.

»O svoji knjigi je vedno zapleteno soditi, mislim pa, da lahko velik del tega uspeha pripišemo dejstvu, da gre za resnično zgodbo, za avtobiografski roman. Mislim, da ima ta zgodba neka mesta, presečišča, ki so del vseh nas. Ključno je, da so ljudje v tem romanu našli sebe, svojo podobo. S temami, ki jih v vsakodnevnem življenju odrivamo na rob – kot so bolezen, smrt, samost, iskanje resnice –, se neklišejsko ukvarjam, brez nekega moraliziranja, patetike, s humorjem in ironijo. Očitno so ljudje mojo zgodbo na nek način prepoznali tudi kot svojo,« je med drugim dejala pisateljica.

Pogovor z Bronjo Žakelj objavljamo v jutrišnji, petkovi, izdaji dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo