Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

»Cankar je bralce spodbujal k aktivnemu razmišljanju«

Danes v Trstu Cankarjev filmski maraton

Trst |
29. nov. 2018 | 8:30
Dark Theme

»Cankar je skozi svoje besede govoril tudi o času, ki se nam zdaj dogaja. In zato ostaja aktualen tudi za rodove, ki prihajajo,« pravi Dušan Moravec, režiser dokumentarnega filma Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja - Ivan Cankar, ki je v dvorane prišel v letu, ko se slovenska kulturna srenja spominja stoletnice smrti velikega pisatelja in dramatika. Skoraj istočasno je izšel tudi film Cankar, ki ga je režiral Amir Muratović - oba bodo nocoj (četrtek) predvajali v tržaškem Kulturnem domu na Cankarjevem filmskem maratonu, ki se bo pričel ob 19. uri. Filma z različnih zornih kotov osvetljujeta nekatere najpomembnejše etape v Cankarjevem življenju, čustvene vezi, na primer odnose z ženskami, ekonomsko stisko ... Pomembno vlogo odigra tudi njegovo politično udejstvovanje - zlasti odmevni nastopi v Trstu.

Moravčev film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja (79 minut) je zanimiva mešanica dokumentarca, animiranega filma in celo muzikala. Scenarij zanj je napisal Matjaž Pikalo, ki v filmu tudi nastopa v vlogi Cankarja.

Cankar (93 minut) v Sarajevu rojenega režiserja Amirja Muratovića, gledalce popelje v literarno plodno, a gmotno dokaj bedno dunajsko obdobje, ki ga je pisatelj preživel med ženskami družine Löffler. Potem so tu še Sarajevo, Trst, ljubljanski Rožnik. Muratovićev dokumentarec ima veliko igranih prizorov, v naslovni vlogi igra Rok Vilhar, ob njem so še Helena Peršuh, Lara Vouk, Urška Taufer, Luka Cimprič, Patrizia Jurinčič in mnogi drugi. Režiserja je pritegnila aktualnost Cankarjeve miselnosti. »Ivan Cankar je imel leta 1907 v Trstu predavanje Slovensko ljudstvo in slovenska kultura in takrat je poudaril, da je vsa kultura stopila v službo meščanstva in kapitalizma. Opazil je nekaj, kar močno čutijo šele naše generacije in njegov pogled je blizu današnji sodobni umetnosti: s svojim pisanjem je provociral, pri bralcu je želel ustvariti nelagodje, da bi ga spodbudil k aktivnemu razmišljanju in političnemu ukrepanju.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava