Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Festival Ljubljana vabi tudi pozimi

Februarja trije vrhunski glasbeni dogodki

18. jan. 2019 | 12:55
Dark Theme

Že tretje leto zapored se je Festival Ljubljana, najodmevnejša poletna pobuda slovenske prestolnice, razširil tudi na zimsko obdobje - program je sicer krajši, a vedno zaznamovan z razpoznavno kvaliteto. V kavarni San Marco je včeraj neutrudni direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek razkril vsebino zimskega, v glavnih obrisih pa tudi poletnega festivala, ki ga bodo tudi letos obeležile svetovne zvezde. Od 2. do 6. februarja bodo na sporedu trije koncerti: prvi z naslovom Tišina, prosim! bo v izvedbi orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom odličnega mladega dirigenta Gregorja Mayrhoferja posvečen glasbi 20. stoletja z deli Richarda Straussa, Bernda Aloisa Zimmermana, Iannisa Xenakisa in Georgyja Ligetija; recitiral bo igralec in režiser Boris Ostan, pela pa izvrstna izraelska sopranistka Rinnat Moriah. 4. februarja bo kot dirigent in tenorist nastopil Josè Cura, z njim dve odlični slovenski pevki - Elvira Hasanagić, solistka v dresdenski operi, in Monika Bohinec, članica dunajske opere. 6. februarja pa bo na vrsti še angleški vokalni sekstet The Queen’s Six, ki si je popularnost pridobil tudi z nastopi na angleškem dvoru. Vsi trije koncerti bodo ob 19. uri v dvorani Grand hotela Union oziroma dvorani Slovenske filharmonije.

Pred poletnim festivalom bodo od 2. do 17. aprila na vrsti že tradicionalni Slovenski glasbeni dnevi, niz koncertov in seminarjev - v ospredju pozornosti bo stoletnica Akademije za glasbo iz Ljubljane. Prvi dogodek 67. poletnega festivala pa bo Verdijev Requiem, ki ga bo 17. junija v Cankarjevem domu dirigiral sloviti tenorist Placido Domingo.

Podroben program festivala, ki ga bodo dopolnili koncerti mladih talentov, koncerti na Ljubljanici in glasbene delavnice, je na spletni strani www.ljubljanafestival.si.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava