Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Filmski portret Mihaila Gorbačova

Posnel ga je filmski mojster Werner Herzog

18. mar. 2021 | 11:30
Dark Theme

Werner Herzog in Mihail Gorbačov. Veliki filmski mojster in politični velikan sta protagonista izjemnega srečanja, med katerim privre na dan ogromno spominov, anekdot, zgodb in pričevanj, ki omogočijo izjemen pogled na zgodovinsko dogajanje zadnjih desetletij. Werner Herzog s serijo tudi hudomušnih vprašanj uspe prodreti do najbolj skritih kotičkov Gorbačovovega življenja, tudi kmečkega otroštva in moskovskih študentskih let.

Spet film, ki ga ponuja filmska dvorana Ariston, pa čeprav si ga lahko ogledamo samo na domačem ekranu, ker kinodvorane ostajajo zaprte, pobuda #iorestoinsala pa kljub vsemu vabi k ogledu zanimivih del.

Danes se je tako mogoče poglobiti v zanimivo dokumentarno delo Srečanje z Gorbačovom, osmim in zadnjim predsednikom Sovjetske zveze.

Dokumentarni film, ki so ga pred dvema letoma sicer gostili tudi v sklopu Tržaškega filmskega festivala, je zanimiv zgodovinski dokument, ki ob režiserjevem pogovoru z Mihailom Gorbačovom, ponuja številna mnenja drugih ruskih in tujih politikov.

Nekatere od teh spoznamo skozi pogovore v živo, ostale pa ob uporabi arhivskih posnetkov. O Gorbačovu tako pripovedujejo sovjetski oz. ruski predsedniki, Jurij Andropov, Leonid Brežnjev, Konstantin Černenko, Boris Jelcin, Vladimir Putin; žena Raisa Gorbačova, nekdanji ameriški zunanji minister James Baker in nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan. Med protagonisti je tudi železna dama, britanska premierka Margaret Thatcher, takratni madžarski premier Miklos Nemeth in bivši sindikalist ter poljski predsednik Lech Walesa.

Srečanje z Gorbačovom

Nemčija, Velika Britanija, ZDA 2018

Režija: Werner Herzog

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava