Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Glasbeni Fancli z dušu

Izšel je prvenec skupine Grešni kozli

22. nov. 2019 | 11:30
Dark Theme

Grešni kozli so eden novejših zamejskih bendov, pa čeprav imajo člani zasedbe za sabo visoko kilometrino. Skupina, ki je sicer nastala že leta 2014, nam v teh dneh ponuja prvenec s kulinaričnim naslovom Fancli z dušu.

Glasbeni projekt Grešni kozli je nastal pred petimi leti »pr’ mizi v osmici«, ki je, kot člani benda sami priznavajo, njihov naravni habitat. Jedro zasedbe sestavljata vidna predstavnika zamejske glasbe Matej Gruden, bolje znan kot Keko, in Iztok Cergol. Keko je že v najstniških letih vzljubil stihe prastrica Iga Grudna in Srečka Kosovela, pri obeh je namreč začutil navezanost na rodno kraško zemljo in morje ob njej. V šolskih klopeh je začel še sam zlagati verze, nekatere pa tudi uglasbil. Daljnega leta 1994 je s skupino fantov ustanovil bend Kraški ovčarji, neke vrste zamejsko različico skupine Modena City Ramblers z izrazitim balkan stilom, ki je z leti postala steber zamejske glasbene scene. Pri Ovčarjih je vrsto let zganjal vragolije s svojo violino tudi Iztok; vsestranski glasbenik je sodeloval s številnimi znanimi bendi, naj omenim le Beltinško bando Vlada Kreslina!

Brez bobnov ne gre, zato je fantoma priskočil na pomoč aktivni Marco Matietti, v osmici pa so naleteli še na kontrabasista Fabia Bandero (dolgoletni član skupine Maxmaber Orkestar). Grešni kozli so s snemanjem komadov začeli aprila letos in to kar na Marcovem domu v Ricmanjih. Tam so posneli bobne, kontrabas, kitare in glavni vokal, ostalo pa dodali v glasbenem studiu v Prešnici. Po dokončanem miksu, so skladbo Ti bom narisal objavili na portalu Youtube, kjer je v mesecu dni zbrala več kot tisoč ogledov!

Fancle z dušu sestavlja deset pesmi, traja pa malo več kot štirideset minut. Plošča je v celoti akustična, skladbe so avtorske. Fantje so zaenkrat izdali 500 zgoščenk v samozaložbi (kupite jo lahko na njihovih koncertih ali na bendovi Facebook strani). Komadi imajo v glavnem družbeno, osebnoizpovedno ali ljubezensko vsebino. Z nekaterimi lahko zaplešemo, na primer s pesmima Starina in Ti bom narisal, veliko pa je tudi bolj nežnih balad, med katerimi izstopata Mir u Brjgi in Po kraški gmajni. Sedaj pa nestrpno pričakujemo, kdaj bomo lahko Grešnim kozlom prisluhnili tudi v živo!

Fancli z dušu

Grešni kozli

Kantavtorska glasba, folk

Samozaložba, 2019

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava