Torek, 21 marec 2023
Iskanje

Igralec Michael Caine praznuje 90 let

V dolgoletni karieri je prejel tudi dva oskarja

London |
14. mar. 2023 | 14:17
Dark Theme

Michael Caine, ki danes praznuje svoj 90. rojstni dan, je doslej nastopil že v več kot sto filmih. Kljub temu, da so mu nekoč napovedovali, da ne bo postal igralec, je dvakratni oskarjevec s svojem značilnim cockneyjskim naglasom postal eden najbolj priljubljenih filmskih zvezdnikov svoje generacije.

Še več. V svoji domovini Caine, ki ga je pokojna britanska kraljica Elizabeta II. povzdignila tudi v viteza, velja za kultno osebnost.

Za Cainea, ki se je rodil 14. marca 1933 kot Maurice Joseph Micklewhite v delavskem predelu Londona, se je sicer sprva zdelo, da zanj kariera v filmskem poslu ne pride v poštev. Sam nikoli ni pozabil, da je otrok delavskega razreda, na kar pogosto poudarja s ponosom. Prav njegov izvor mu je bil vedno motivacija, da se izkaže in vsem, ki vanj niso verjeli vanj, pokaže, kaj zmore.

Po finančno neuspešnih filmskih začetkih v 50. letih minulega stoletja, ko se je tudi poročil in je, da bi preživljal svojo mlado družino, opravljal najrazličnejša dela, tudi v jeklarni, se je v 60. letih minulega stoletja njegova igralska kariera kmalu začela vzpenjati.

Z vlogami v vojni drami Zulu, vohunskem trilerju Strogo zaupno Ipcress in filmom Alfie leta 1966 se je Caine dokončno uveljavil kot filmski zvezdnik. Prav za vlogo v filmu Alfie je prejel svojo prvo od šestih nominacij za oskarja. A je trajalo kar nekaj časa, preden je dobil tako želeno filmsko nagrado. In zlati kipec je dobil kar dvakrat - za najboljšo stransko vlogo, in sicer leta 1987 za vlogo v filmu Hanna in njeni sestri. Leta 2000 je sledil drugi oskar za vlogo v filmu Hišni red.

Kljub njegovi visoki starosti je znan tudi že njegov naslednji filmski projekt. V tretjem delu trilerja Mojstri iluzij se z vlogo zlobneža ponovno vrača pred filmske kamere.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava