Petek, 19 april 2024
Iskanje

Intimna izpoved Pedra Almodovarja

FIlm Dolor y Gloria se v Cannesu poteguje za nagrade

23. maj. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Iz senc preteklosti velikih režiserjev pogostokrat vzklijejo najlepše filmske zgodbe in tako se je tokrat zgodilo tudi Pedru Almodovarju. Za najnovejši film je španski oskarjev nagrajenec poiskal navdih v neskončnih otroških spominih, v zgodbah iz mladosti, ko se je s prijatelji, kot sam pravi, »polastil« Madrida. A tudi v času nedavne depresije, ko je iskal uteho v heroinu.

Tako kot je Fellini zaupal samega sebe Marcellu Mastroianniju, je Almodovar za poosebitev samega sebe povabil pred kamero starega prijatelja Antonia Banderasa. Rezultat je njegov mogoče najintimnejši avtobiografski film, kjer se ob zrelih letih režiserja Salvadorja Malla na velikem platnu zavrtijo nekateri pomembnejši trenutki življenja najznamenitejšega sodobnega španskega režiserja.

Mali Salvador nas s spominom popelje v andaluzijsko naselje Paterna. Tja sta se preselila njegova revna starša, ko sta še zelo mlada sanjala boljše življenje, in tam je v majhni hišici preživljal najmlajša leta tudi Pedro, ki je z mamo navezal zelo globok odnos; ta se ni pretrgal niti s smrtjo gospe Francisce Caballero, saj Almodovar pravi, da mamino prisotnost še vedno čuti ob sebi.

Film se ob uporabi zanj značilnih toplih barv spet loteva tudi režiserjeve homoseksualnosti, ki jo je prvič zaznal, ko je še kot otrok opazoval pri delu postavnega pleskarja. Ko pa se življenje protagonista preseli v Madrid, se v filmu in spominu izrišejo študentska leta ob koncu Francove diktature in nato izjemni umetniški uspeh, ki junaka filma izstreli v vrh kulturnega dogajanja. Vse do trenutka, ko zapade v hudo depresijo in se prepusti postopnemu propadu.

V filmu Dolor y Gloria Almodovar spet pripoveduje o izgubljenih strasteh, a tudi o bojaznih, ki danes zaznamujejo njegov vsakdan, pa čeprav je v Cannesu povedal, da ga rezultat zadnjih španskih volitev navdaja z večjim optimizmom. Po izrednem uspehu, ki ga je bil deležen konec marca v Španiji, je celovečerec naletel na dober sprejem tudi v Cannesu. In dejstvo, da je predsednik letošnje žirije Alejandro González Iñárritu, daje upati, da bo Almodovarjevo delo v soboto deležno tudi katere od letošnjih nagrad.

Dolor y Gloria

Španija 2019

Režija: Pedro Almodovar

Igrajo: Penelope Cruz, Antonio Banderas, Cecilia Roth in Eva Martin

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava