Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Jelka Reichman »nora na knjige«

Pri Mladinski knjigi prodali več kot 2.000.000 knjig z njenimi ilustracijami

20. apr. 2019 | 11:00
Dark Theme

Podobe Jelke Reichman krasijo več kot dva milijona izvodov knjig, ki jih je od leta 1964 do danes izdala založba Mladinska knjiga. Zato ne čudi, da velja Jelka Reichman za eno najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork. Nekatere njene podobe so del kolektivnega imaginarija mnogih slovenskih otrok (nekdanjih in sedanjih): Maček Muri in Muca Maca, plišasti medvedek Piki Jakob, Miškolin ...

Založba Mladinska knjiga je ob letošnji 80-letnici Jelke Reichman (slavila jo bo sicer konec avgusta) izdala antologijo Rasla je Jelka - najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman. V njej so zbrane pesmi slovenskih pesnic in pesnikov, pa tudi slovenske ljudske pesmi in ljudske pesmi drugih narodov. Antologija (39,99€) prinaša več kot 200 pesmi, rim in ugank od Frana Levstika do Kajetana Koviča in Toneta Pavčka ter od Bine Š. Žmavc, Anje Štefan in Jelene I. Kres.

Jelka Reichman je bila, kot je povedala, že od malega »nora na knjige«. Rada je imela prozo in še bolj poezijo, saj so v slednji stvari, »povedane na tako lep način, pa kratko in jedrnato«. Ko pesem prebere, se ji pred očmi takoj pojavijo podobe, »že vidi pred seboj, kako bo narisala«, je povedala in dodala, da je njeno hrepenenje po lepoti celostno, od lepote duše do vseh lepot: otrok, živali in narave, pa do arhitekture in drugih umetnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava