Petek, 26 april 2024
Iskanje

Katja Perat: Naredite Ameriko spet obvladljivo

Na Primorskem beremo ... (4)

31. avg. 2019 | 11:00
Dark Theme

Ne »Make America great again«, naredite Ameriko spet veliko, kakršen je bil slogan, ki je Donalda Trumpa na veliko presenečenje malodane celotnega sveta pripeljal do Bele hiše, pač pa – Naredite Ameriko spet obvladljivo. Volilna kampanja koruznolasega je še bila v teku, ko se je Katja Perat, intelektualka mlajše generacije (objavila je pesniški zbirki Najboljši so padli in Davek na dodano vrednost ter roman Mazohistka) kot doktorandka primerjalne književnost preselila v Združene države Amerike.

Njen novi dom (a ne tudi domovina) je postal St. Louis na prostranem srednjem zahodu, kjer ljudje živijo v veliki bedi, a ne bodo nikoli priznali, da so del tretjega sveta, zapiše avtorica. Ob prihodu v deželo svobodnih in dom pogumnih, ki je bolj kot to »Amerika velike revščine in velike praznine«, je Katja Perat svoje poglede na ameriško družbo začela razčlenjevati v esejih, začinjenih z dobro mero ironije, a tudi avtoironije.

Zrcalo, ki ga Katja Perat nastavlja družbi čez lužo, je skratka dvostransko: ob spopadu z novo domovino spoznava tudi sebe, saj se je zaradi novega okolja prisiljena soočiti z nekaterimi – za slovensko družbo nenavadnimi – vprašanji. Od pomanjkanja skorajda vsakršnega socialnega življenja – »kot bi se Američani čisto zares socializirali samo s svojo družino, s svojo televizijo in s svojim avtom« – do vnebovpijočih družbenih neenakosti – »kar Amerika zmore, so velike geste, posvečene abstraktnim, idejnim ali pokojnim državljanom. Česar ne zmore, je urediti tako, da njenih resničnih državljanov nakup toaletnega papirja ne bi pahnil na rob revščine«, ob čemer se avtorica sprašuje, kako bogat moraš pravzaprav biti v Ameriki, da nisi reven. Odkar živi v državi, ki misli, da je obvezno zdravstveno zavarovanje pot v stalinizem, je Katja Perat s posebno zagrizenostjo pripravljena zagovarjati ostanke socialne države.

Toda Naredite Ameriko spet obvladljivo je veliko več kot le kritika Trumpove Amerike ali zbirka tekstov o rojstvu fašizma iz duha razočaranja. Nemara je le nekaj resnice na tem, da šele takrat, ko pomolimo nos iz lastne hiše, začnemo ceniti, kar imamo doma. In to potrjujejo tudi eseji Katje Perat.

Katja Perat: Naredite Ameriko spet obvladljivo

Katja Perat

Naredite Ameriko spet obvladljivo

Cankarjeva založba, 2018

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava