Ponedeljek, 17 junij 2024
Iskanje

Kresnika prejela Bronja Žakelj za roman Belo se pere na devetdeset

Gre za življenjsko zgodbo pripovedovalke od precej idiličnega otroštva do težkih življenjskih preizkušenj

24. jun. 2019 | 9:44
Dark Theme

Delovo nagrado kresnik za najboljši roman je prejela Bronja Žakelj za delo Belo se pere na devetdeset. Nagrajenka je dejala, da je roman pisala z lahkoto: »To je bilo zame prelepo potovanje...kot bi se vračala domov.«

Dodala je, da je čudež, kako so bralci roman sprejeli in našli v njem podobe sebe. Roman prinaša življenjsko zgodbo pripovedovalke, od precej idiličnega otroštva do težkih življenjskih preizkušenj - izgube mame v najstniških letih ter soočanja z boleznijo, tako mamino kot svojo. Kljub težkim temam pa roman preveva humor, zanimivo je tudi, da se glas pripovedovalke spreminja z njenim odraščanjem. Belo se pere na devetdeset je roman, ki bralca približa lastni ranljivosti, krhkosti in minljivosti ter v razmislek ponudi, da posameznika, tudi, ko pade noč, v življenju lahko požene notranja noč.

O dobitniku nagrade za roman leta, vredne 5000 evrov, je odločala petčlanska žirija, ki ji je predsedovala Delova novinarka Mimi Podkrižnik, v njej pa so bili še Tina Vrščaj, Mateja Komel Snoj, Tone Smolej in Alen Albin Širca. V utemeljitvi je med drugim zapisala: »V kako boleče tesnem objemu sta lahko mehka nežnost in neizmerna surovost bivanja. Pisateljica Bronja Žakelj s pretresljivim avtobiografskim romanom Belo se pere na devetdeset zmore nekaj, kar obvladajo le redki: po najbolj žalobnih meandrih življenja vodi v jeziku, ki veselo žgečka, tudi hudomušno in z ironijo. Med spomine, ki so deloma lahko tudi naši, kolektivni, med prastrahove, kot so bolezen, izguba, smrt, zanikanje, laži in samost, popelje v iskrivi melodiji literarne duše, ki ni izgubila otroške igrivosti, radoživosti, torej prostosti.«

Prireditev, ki je sinoči ob kresnem večeru potekala na Cankarjevem vrhu na ljubljanskem Rožniku, sta povezovala Jose in Vesna Milek, nastopili so Katice, Marko Brdnik & Uroš Rakovec ter Ana Bezjak Quartet.

V tekmi za kresnika so letos bili še romani Janija Virka Brez imena, Vladimirja P. Štefaneca Najlepša neznanka svetloba, Mirta Komela Medsočje in Mojce Širok Pogodba.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava