Petek, 19 april 2024
Iskanje

La Paranza dei bambini

Novi film režiserja Claudija Giovannesija

15. feb. 2019 | 12:15
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Po Cannesu, kjer je že opozoril nase s filmom Fiore, predstavlja Claudio Giovannesi v teh dneh velik adut za italijanski film, ki se v Berlinu poteguje za zlatega medveda.

V novem filmu igra glavno vlogo skupina mladih neapeljskih naturščikov, ki jih je Giovannesi izbrskal v neapeljskih predelih Sanità, Traiano, Forcella in zloglasni Scampii, da bi na čimbolj realen način preselil na filmsko platno Savianov roman La paranza dei bambini.

Za Nicolo, Letizio, Tysona, Biscottina, O’Rusa, Lollipop in ostale njihove prijatelje je kljub mladim letom življenje že v polnem teku, še več, dan za dnem pritiskajo na plin, da bi čim hitreje pustili za sabo pozno otroštvo. Vsi se želijo kosati z življenjem odraslih in kljub pičlim petnajstim letom so zanje pištola in denar nepogrešljivi sopotniki, tako kot seveda kokain, ki ga potem preprodajajo v četrti Sanità v Neaplju.

Vsi se že vedejo kot premeteni kamoristi in njihove največje sanje so postati glavarji z zlato uro na roki in najdražjim parom jeansov v omari. Kot je povedal sam Roberto Saviano, ki je z režiserjem Giovannesijem in Mauriziom Brauccijem napisal tudi scenarij, so njihove želje zelo podobne tistim, ki jih imajo najstniki v New Yorku, Parizu ali Berlinu; številni sledilci in denar so pač sinonim za srečno življenje. Nič za to, če pa Nicola in ostali zasledujejo srečo z orožjem in to napako naposled tudi plačajo z življenjem. Večina jih namreč umre pred tridesetim letom starosti.

Kar se da realistična zgodba je ob izredni režiji 41-letnega Giovannesija skok v morje čustev, ki ob nasilju in predčasni izgubi mladosti prevevajo ves film. Prav to je tudi dodana vrednost ganljive zgodbe. Kljub čudovitemu ritmu in stalnemu stopnjevanju grozodejstev režiser nikoli ne sodi, ampak samo opazuje in pripoveduje. Še več, v določenih trenutkih skuša celo razumeti ...

La Paranza dei bambini

Italija 2019

Režija: Claudio Giovannesi

Igrajo: Francesco Di Napoli, Artjom Tkačuk, Alfredo Turitto, Ciro Vecchione, Ciro Pellecchia

in Mattia Piano Del Balzo

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava