Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Marij Čuk dobitnik 56. nagrade Vstajenje

Podelitev bo 13. maja v Peterlinovi dvorani v Trstu

Trst |
17. apr. 2019 | 11:00
Dark Theme

Marij Čuk je dobitnik 56. literarne nagrade Vstajenje za leto 2018 in sicer za svoj zadnji roman Prah. Tako je namreč odločila komisija literarne nagrade, ki se je 16. aprila sestala na sedežu Slovenske prosvete v Trstu in jo sestavljajo Lojzka Bratuž, Robert Petaros, Zora Tavčar, Neva Zaghet, Magda Jevnikar in Marij Maver.

Iz lanske izvirne knjižne bere je komisija pregledala 32 del zamejskih in zdomskih avtorjev z letnico 2018. Odločila je, da nagrado Vstajenje prejme Marij Čuk za roman Prah. Kot so zapisali v sporočilu, roman obravnava slovensko narodno skupnost v Italiji po drugi svetovni vojni. Ob osebni zgodbi protagonista se dotika političnih pretresov, odkrito se loteva odnosov in strankarskih razprtij, dilem in odločitev ter usode skupnosti, ki se neizogibno spreminja in išče rešitve. Avtor s svojo kritičnostjo spodbuja k razmišljanju in razpravi.

Svečana podelitev nagrade bo v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 20.30 v Peterlinovi dvorani v Donizettijevi ulici 3 v Trstu. Denarno nagrado bo prispevala Zadružna kraška banka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava