Petek, 17 maj 2024
Iskanje
SSG

Neizdano delo Giorgia Pressburgerja prvič na odru

V petek bo v Slovenskem stalnem gledališču premiera igre V Gradu

Trst |
15. nov. 2023 | 19:10
Dark Theme

V Slovensko stalno gledališče prihaja po prvi, neposredni in čustveni predstavi Kakor v nebesih, v petek, 17. novembra, ob 20. uri kar različna praizvedba z nadrealističnim predznakom, V gradu. Gre za neizdano delo enega najpomembnejših predstavnikov srednjeevropske kulture, Giorgia Pressburgerja, ki je v Trstu pustil neizbrisno sled.

Besedilo bi lahko opisali kot veliko nočno moro o propadanju človeškega življenja, prikaz neizogibne minljivosti, a tudi kot merjenje moči med umetniškim ugledom in ekonomskim položajem, ki ga zaznamuje globoka eksistencialna nota. V njem lahko zasledimo vse nianse človeka: želje, hrepenenje po denarju, strah pred smrtjo in ljubezen, kot smo se lahko prepričali na današnjem srečanju z novinarji. Glavna tema je staranje umetnika, ki naj bi bil lastnik gradu, okrog katerega se vrtijo vznemirljivi liki.

Obenem je uprizoritev tudi zgodba obljube, ki jo je tržaški režiser Alessandro Marinuzzi izpolnil po petnajstih letih. Leta 2008 ga je namreč sam Pressburger potegnil za rokav in mu položil na dušo naj postavi delo na oder. To ni le redkost, temveč prava izjema, saj je priznani intelektualec po navadi vedno najraje sam režiral lastna besedila. Poklon avtorju se odraža v samem sreednjevropskem duhu postavitve, ki povezuje slovenski in italijanski svet. Režiser je pojasnil, da si ne upa ali drzne javno govoriti v slovenščini, vendar jo zdaj zelo dobro razume. V SSG je že četrtič stopil v režiserki vlogi. Prvič je to bilo leta 2003 za predstavo Nemogoči otrok Pettra Rosenlunda, ko ga je k sodelovanju povabil dobri prijatelj Marko Sosič.

Spopadanje z njegovim besedilom ni bil mačji kašelj. Igralci Alojz Svete, Primož Forte, Eva Mauri in Franko Korošec so v isti sapi priznali, da gre za zahtevno delo, ki se odigrava na številnih ravneh, vendar je zaradi vsega naštetega zelo aktualno.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava