Ponedeljek, 10 avgust 2020
Iskanje

Patti Smith brala verze Srečka Kosovela

Vsem, ki so jih ubili v Rižarni, je posvetila Rilkejeve verze

Trst |
27. nov. 2019 | 13:48
Dark Theme

Legendarna Patti Smith je torkov koncert v tržaškem Rossettiju začela z branjem poezije Srečka Kosovela Majhen plašč. Pesem je uvedla s pripombo: "I like this poem very much" (zelo mi je všeč ta poezija) in nadaljevala z branjem iz knjižice z naslovom Open, ki vsebuje izbor pesmi in misli Srečka Kosovela v angleškem prevodu.

Kot je razvidno iz fotografije njenih zapiskov sporeda, ki jo je objavila na Instagramu, je za uvod izbrala poezijo Srečka Kosovela (poem - Srečko Kosovel). Tudi njegovo ime je pravilno zapisala s strešico. Zraven zapiskov pa je Rilkejeva knjiga Devinske elegije.

Sredi ponedeljkovega koncerta pa se je Patti Smith mahoma zresnila, poročajo Primorske novice. Vsem, ki so jih ubili v Rižarni, je posvetila Rilkejeve verze in sočloveku prigovarjala, naj prisluhne »pihljanju, ki ga nenehno poraja tihota«, kajti - v prevodu Kajetana Koviča: »K tebi šumi zdaj od tistih mladih mrličev.« Stihi so se presunljivo prelili v njeno Beneath The Southern Cross.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo