Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Pričakovanje za besedni dvoboj med Žižkom in Petersonom

Iskala bosta odgovor na vprašanje, če je človek bolj srečen v marksizmu ali kapitalizmu

19. apr. 2019 | 12:28
Dark Theme

V Torontu se bosta nocoj ob 19.30 po lokalnem času srečala mednarodno priznani filozof Slavoj Žižek ter klinični psiholog Jordan B. Peterson, avtor več knjižnih uspešnic. Besedni dvoboj velja za enega izmed najbolj pričakovanih dogodkov leta, saj se bosta soočila dva ideološko povsem različna misleca. Iskala bosta odgovor na vprašanje, v katerem sistemu je človek najbolj srečen - marksizmu ali kapitalizmu.

Žižek velja za enega najbolj znanih svetovnih filozofov, svoja dela objavlja pri najuglednejših svetovnih založbah, tednik Foreign Policy pa ga je leta 2012 uvrstil na lestvico 100 največjih globalnih mislecev. Deklarira se za marksista in ateista, je pa tudi večkrat branil krščanstvo. Čeprav levičar je za nekatere ekstremne levičarje Žižek konservativni evropski intelektualec, je o njem zapisala Jožica Grgič.

Kanadski klinični psiholog in profesor psihologije na Univerzi v Torontu Peterson pa razdvaja javnost, odkar je pred nekaj leti zaslovel. Njegova ključna področja delovanja so psihologija religije in ideološkega verovanja ter ocenjevanje in izboljšava osebnosti in nastopanja. Desnica si ga je izbrala za svojega glasnika, levičarji pa imajo zanj veliko negativnih oznak, med drugim, da je šovinist in rasist.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava