Petek, 19 april 2024
Iskanje

Proun Franca Vecchieta

V Benetkah dvodelen razstavni projekt

14. nov. 2022 | 8:39
Dark Theme

Tržaški umetnik Franc Vecchiet ni le priznan ustvarjalec predvsem na področju grafike, ampak tudi uveljavljen pedagog. Svoje znanje že desetletja posreduje po vsej Evropi. Dolgoletno je njegovo sodelovanje z Mednarodno grafično šolo v Benetkah. Ravno v galeriji te izobraževalne institucije bo med 18. novembrom in 23. decembrom na ogled nova Vecchietova razstava z naslovom Proun.

Gre za dvodelen razstavni projekt, ki ga beneška grafična šola postavlja v sodelovanju s Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Kulturnim društvom za umetnost KONS. Otvoritev bo v petek, 18. novembra, ob 18. uri v galeriji šole (SG Gallery, Cannaregio 1798); obisk bo nato možen od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro. V četrtek, 1. decembra, ob 17. uri pa bo v Palači Dandolo Parisi na Velikem kanalu (San Polo 2879) srečanje s tržaškim ustvarjalcem ob njegovi umetniški instalaciji Proun.

Razstava v galeriji beneške šole se skoraj v celoti osredotoča na grafiko. Vecchiet je izbral dela iz različnih obdobij in v različnih tehnikah. Nekatera dela na platnu so razstavljena v velikem prostoru šolskega laboratorija. Podana je namreč nekoliko bolj kompleksna in celovita podoba njegovega odnosa do umetnosti, ki razodeva potrebo po nenehnem raziskovanju in tveganju pri vsakem ustvarjalnem koraku. Vecchiet se strinja s kritičnim mislecem, ki trdi, da, kdor ne tvega, se ni še rodil. Dogodek v Palači Dandolo Parisi pa bo tesneje povezan s projektom Proun, ki ga je oblikoval ruski umetnik El Lissitzky na začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja. Minilo je stoletje, odkar so nekateri umetniki začutili potrebo po temeljiti prenovi likovnega jezika. S posegom v prostor se Vecchiet poklanja temu gibanju, obenem izpostavlja vlogo Mednarodne grafične šole v Benetkah, ki je bila in je še vedno središče prenove »nove grafične umetnosti«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava