Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Riaccolti

Nova plošča skupine Modena City Ramblers

26. apr. 2019 | 11:00
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Italijanska folk rok skupina Modena City Ramblers praznuje letos osemindvajset let delovanja. Bend se je tokrat odločil, da posname zbirko sicer starejših uspešnic v novi akustični priredbi v živo. Novi plošči so fantje dali naslov Riaccolti, kar spominja na prvo zbirko uspešnic Raccolti, ki jo je bend izdal pred daljnimi dvajsetimi leti.

Modena City Ramblers veljajo danes za eno izmed najboljših italijanskih kulturno in politično angažiranih zasedb, ki igra tako imenovani combat folk. Gre za posebno glasbeno zvrst, v kateri zaznamo irsko folk glasbo, rok, pank in še marsikaj. Skupina Modena City Ramblers spada med pionirje tega tipa glasbe, njen prvenec iz leta 1993 pa nosi ravno naslov Combat folk. Od takrat je bend izdal kar trinajst plošč, v svojih komadih pa obravnava tako politične in socialne kot tudi ljubezenske teme. Zasedbo sestavljajo danes pevec in kitarist Davide »Dudu« Morandi, basist Massimo »Ice« Ghiacci, bobnar Roberto »Robby« Zeno, pianist Leonardo »Leo« Sgavetti ter glasbeniki Franco D’Aniello, Francesco »Fry« Moneti in Gianluca Spirito.

Modena City Ramblers so se po torej dvajsetih letih ponovno odločili za snemanje zbirke uspešnic, a tokrat, kot omenjeno, v akustični verziji. Skupina je organizirala spletno nabirko (crowdfunding), na katero se je odzvalo preko petsto oboževalcev, in tako zbrala dovolj denarja za snemanje in produkcijo ploščka. Album je nato posnela v živo, in sicer v glasbenem studiu Esagono di Rubiera, kjer je pred maloštevilno publiko zaigral vseh sedemnajst komadov. Riaccolti je nato 8. marca izdala neodvisna založba Modena City Records. Plošček traja celih 72 minut, na njem pa lahko prisluhnemo tako starejšim »pozabljenim« komadom, na primer Le lucertole del folk in Radio Tindouf, kot tudi skoraj ponarodelim uspešnicam In un giorno di pioggia ter I cento passi. Ob teh nam bend ponuja tudi novo in do danes neobjavljeno, avtobiografsko pesem Riaccolti.

Riaccolti

Modena City Ramblers

Acoustic folk

Modena City Records, 2019

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava