Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Slovenec o karanteni v Rimu

Pri novomeški založbi Goga so izdali knjigo Janka Petrovca z naslovom Karantena. Rim.

26. jul. 2020 | 8:28
Dark Theme

Pri novomeški založbi Goga so izdali knjigo Janka Petrovca z naslovom Karantena. Rim. Knjiga o pandemiji v Italiji skozi oči slovenskega dopisnika.

Knjiga dopisnika iz Rima Janka Petrovca prinaša zapiske iz karantene, iz časa novega koronavirusa, iz Rima – prestolnice prvega žarišča epidemije v Evropi. Samota in stiska sprožata tudi spomine na druge nesreče – iz mest, ki so jih porušili potresi, z ladij, ki rešujejo begunce. Osebne stiske avtor popisuje s humorjem, nesreče, ki prizadenejo druge, pa z globokim sočutjem. »Dnevniki, eseji, potopis? Vsekakor dobra literatura z dvema obrazoma - z enim joče, z drugim se smeji,« so zapisali pri založbi.

»Krizne razmere in izolacija zaradi epidemije v ljudeh spodbudijo razmislek o sebi ter o svetu okoli sebe. To se je zgodilo tudi avtorju knjige o času v rimski karanteni. Spominja se dogodkov iz bližnje preteklosti, a jih ne preverja kot Janko Petrovec novinar, temveč kotčlovek. In zato lahko v njegovi pripovedi vsakdo najde tudi svoje dvome, svojo žalost, pa tudi svoj pogum in svoje veselje,« je o delu zapisala Meta Dragolič, urednica zunanjepolitičnega uredništva TV Slovenija.

Janko Petrovec je se je preizkusil in izkazal v vrsti poklicev, kot prevajalec iz italijanščine, kot gledališki igralec in kot novinar in dolgoletni sodelavec RTV Slovenija. Od leta 2016 je dopisnik iz Rima.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava