Sreda, 24 april 2024
Iskanje

TPPZ slavi v Ljubljani

Prvi koncert ob 50-letnici delovanja bo na sporedu 27. aprila v Cankarjevem domu

15. mar. 2023 | 8:06
Dark Theme

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je lani obeležil 50 let neprekinjenega delovanja. Ta pomemben jubilej bodo pevke in pevci ter glasbeniki pod taktirko dirigentke Pie Cah slovesno obeležili letos s serijo velikih koncertov: prvi bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, 27. aprila ob 19.30, na dan upora proti okupatorju.

Izbira datuma ni naključna, saj je glavno poslanstvo zbora, ki je bil ustanovljen konec leta 1972 v Bazovici pri Trstu na pobudo nekdanjih partizanov, prenašanje izročila narodnoosvobodilnega boja in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi.

Na odru Gallusove dvorane se bodo partizanskim pevkam in pevcem pridružili tudi njihovi glasbeni prijatelji, ki z njimi delijo iste vrednote – Ženski pevski zbor Kombinat, Vlado Kreslin, Drago Mislej Mef, Darko Nikolovski, Rudi Bučar, Primož Sitar, Boštjan Velkavrh in morda še kdo.

Od začetka do danes se je v zboru zvrstilo več kot 550 članov (pevci, solisti, orkestraši, recitatorji), tako Slovencev in Italijanov s tržaškega in goriškega Krasa kot tudi Slovencev iz različnih koncev Slovenije. Sprva moški zbor so pred 25 leti obogatili tudi ženski glasovi.

Zbor trenutno šteje danes več kot 70 aktivnih članov. Pevcev, ki v zboru pojejo od samega začetka, je le še peščica, zato so toliko bolj veseli novih moči, zlasti mladih z obeh strani (nekdanje) meje, ki so se v zadnjem desetletju pridružili zboru. Njihov prihod je zagotovilo, da bodo vrednote, za katere si Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič prizadeva že pol stoletja, živele tudi v prihodnje.

Vstopnice so že na prodaj (na https://bit.ly/42bDzfx) po 18 oz. 22 evrov glede na to, če se odločite za balkon ali parter.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava