Petek, 26 april 2024
Iskanje

Umrl Ennio Morricone

Podpisal je svetovno znane uspešnice filmske glasbe

Rim |
6. jul. 2020 | 10:38
Dark Theme

V 92. letu starosti je ponoči v rimski bolnišnici umrl italijanski velikan filmske glasbe, skladatelj in dirigent Ennio Morricone. Zaslovel je zlasti s filmsko glasbo, ki jo je ustvarjal za filme o divjem zahodu režiserja Sergia Leoneja.

Podpisal pa je več kot 500 glasbenih del za film in televizijo ter zanje prejel več nagrad, tudi častnega oskarja za življenjsko delo. Prveg oskarja za glasbo pa je prejel leta 2016 za film Osovraženih osem Quentina Tarantina. Ustvaril pa je tudi še več kot 100 orkestrskih, vokalno-instrumentalnih in komornih del.

Svetovno znani skladatelj je pred dnevi nesrečno padel in ob tem utrpel zlom stegnenice, zaradi zapletov pa je danes ponoči umrl.

Družina je sporočila, da bo pogreb potekal v družinskem krogu, v znamenju ponižnosti, ki je vselej navdihovala njegovo delovanje. Maestro je vse do zadnjega ohranil čilost in ponos. Pred smrtjo je se je zahvalil ženi, otrokom in nečakom za ljubezen in skrb, ki so mu jo naklonili, hkrati pa se je poklonil tudi svojemu občinstvu.

Morricone je med drugim sodeloval s svetovno znanimi režiserji, kot so Roman Polanski, Oliver Stone in Margarethe von Trotta.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava