Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

Umrl Lasse Wellander, kitarist skupine Abba

Sodeloval je tudi pri glasbi za filme Mamma mia!

11. apr. 2023 | 13:10
Dark Theme

V starosti 70 let je umrl kitarist švedske pop skupine Abba Lasse Wellander. Umrl je konec prejšnjega tedna, so švedski mediji navedli člane družine. Skupino Abba je spremljal na več njenih albumih in turnejah od 70. let dalje. Mednarodna javnost jih je spoznala leta 1974, ko so s pesmijo Waterloo zmagali na tekmovanju za pesem Evrovizije.

Kitarist je umrl zaradi raka. Bil je neverjeten glasbenik, predvsem pa čudovit mož, oče, brat, stric in dedek. »Prijazen, varen, skrben, ljubeč in še veliko več, česar se ne da opisati z besedami,» so na družabnih srečanjih zapisali.

Skupina Abba je zaslovela prav po zaslugi Evrovizije, na kateri je leta 1974 zmagala s pesmijo Waterloo. Četverica je do začetka 80. let posnela osem studijskih albumov, zatem pa so glasbeniki nadaljevali samostojne poti. Uradno sicer niso nikoli objavili razpada skupine, ki je leta 2021 po 40 letih objavila še album Voyage.

Wellander je nastopal tudi z drugimi švedskimi umetniki, kot sta Pugh Rogefeldt in Ted Gärdestad. Sodeloval je tudi pri glasbi za filme Mamma Mia!.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava