Petek, 26 julij 2024
Iskanje

Umrla je Lojzka Bratuž

V 85. letu starosti odšla goriška slovenistka

Gorica |
4. maj. 2019 | 8:03
Dark Theme

Danes ponoči je v 85. letu starosti v oddelku RSA goriške bolnišnice odšla dolgoletna profesorica slovenske književnosti, avtorica številnih literarnozgodovinskih del in nekdanja predsednica Slavističnega društva Trst Gorica Videm Lojzka Bratuž.

Lojzka Bratuž se je leta 1934 rodila v Gorici skladatelju in glasbeniku Lojzetu Bratužu ter učiteljici in pesnici Ljubki Šorli. Njeno otroštvo je bilo zaznamovano s fašističnim nasiljem, katerega žrtev je med prvimi postal njen oče.

Osnovno šolo in klasični licej je končala v Gorici, nato je na filozofski fakulteti v Trstu leta 1967 doktorirala iz literarnih ved. Poučevala je na goriških srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom, od leta 1975 do upokojitve pa je bila redno nastavljena na Fakulteti za tuje jezike in književnosti na videmski univerzi. Predsedovala je Združenju cerkvenih pevskih zborov iz Gorice in imela vidno vlogo pri Svetu slovenskih organizacij. Delovala je kot zborovodkinja in organistka ter objavila več knjig in zbornikov, za svoje delo je prejela več priznanj. Leta 2007 sta Lojzka in brat Andrej postala komendnika italijanske Republike, leta 2013 so Bratuževi med drugim podelili naziv častne občanke Mestne občine Nova Gorica.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava