Petek, 19 april 2024
Iskanje

V Elvisovi sobi so bili časi »razburljivi«

Prvo Cankarjevo nagrado prejel Sebastijan Pregelj

22. jun. 2020 | 19:02
Dark Theme

Prvo nagrado za najboljše izvirno leposlovno delo preteklega leta, poimenovano po Ivanu Cankarju, je prejel pisatelj Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi. Kot je ocenila žirija, v romanu dobro zajame občutke generacije, ki je razpad Jugoslavije, vojno in tranzicijsko obdobje doživljala v zgodnji mladosti. Podelitev je bila v nedeljo zvečer na Vrhniki, predsednik žirije je bil tržaški slavist Ivan Verč.

V Elvisovi sobi je roman, prelit s spominom na zgodovinske premike zadnjih let. Zgodba, v kateri se intimno prekriva s širšim družbenim dogajanjem, sovpada z obdobjem od konca 70. let do osamosvojitve. »Pregelj proces spreminjanja družbenih razmerij ponazori na jezikovni ravni, ko v sprva zamejeno prvoosebno perspektivo vpleta vse več elementov tedaj aktualnega diskurza, odraža pa tudi protagonistovo postopno ozaveščanje silnic, ki so razrahljale vezi otroškega prijateljstva. Z rabo “večnega sedanjika” avtor ohranja iluzijo nezaključenosti in podoživljanja vseh možnosti, ki so se odpirale v Elvisovi sobi kot simbolu neobremenjenega otroštva,« je o nagrajenem romanu zapisala žirija, ki so jo ob Verču sestavljali Ana Geršak, Darja Pavlič, Matej Bogataj in Niko Grafenauer.

Kot je ob prejemu povedal Pregelj, roman govori o njegovi generaciji, ki je odraščala ob nekih prelomnih dogodkih. Po njegovih besedah je prišel čas za to, da pogledajo nazaj, zgodbe zapišejo in jih povedo generacijam, ki prihajajo. Da jim pokažejo čase, ki so bili »malo bolj razburljivi«. In takrat, ko so časi razburljivejši, »je treba ravnati mirneje in držati skupaj, pa običajno kar uspe. Roman pripoveduje tudi o tem – o ljudeh, ki so se ne po svoji krivdi znašli na napačni strani, drugi pa brez pravih zaslug na pravi strani,« je dodal nagrajenec. Ob priznanju in nagradi (vredna je 5000 evrov) je Pregelj prejel tudi karikaturo Cankarja, ki jo je narisal akademski slikar Mirko Malle s Koroške.

Za Cankarjevo nagrado so bili nominirani tudi Vinko Möderndorfer z zbirko esejev, dnevnikov in krajših mnenjskih zapisov Ljudomrznik na tržnici, Simona Semenič z igro To jabolko, zlato in Brane Senegačnik s pesniško zbirko Pogovori z nikomer.

Več v jutrišnji (torkovi) izdaj Primorskega dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava