Sreda, 24 april 2024
Iskanje

V kino prihaja Izbrisana

Film o zamolčanem poglavju slovenske zgodovine

21. feb. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Pisatelj Miha Mazzini se je tokrat lotil svoje prve režije in v slogu, ki ponekod spominja na Kena Loacha, prenesel na veliko platno svoj roman Izbrisana, ki pripoveduje o izbrisu prebivalstva, dogodku, ki se je v Sloveniji pripetil že leta 1992, a ga je javnost dolgo let prezirala. Pripoved se tako osredotoči na zgodbo mlade mame samohranilke Ane Jovanović, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniškem sistemu in da uradno ne obstaja. Ker nje ni, seveda ne morejo po porodu vstaviti niti podatkov o njeni komaj rojeni hčerkici.

Iz osebne zgodbe Mazzini razširi fokus na to, kar se je zgodilo tistim Slovencem, ki so se rodili na napačnem koncu razpadle jugoslovanske države. Se pravi tistim očetom, materam, hčerkam in sinovom, ki so jim v 90. letih na upravnih enotah uničevali osebne izkaznice. Državljani, ki so živeli v Sloveniji po njeni osamosvojitvi, a so bili rojeni drugje v bivši Jugoslaviji, so namreč imeli šest mesecev časa, da se uradno izrečejo o svoji identiteti. Če tega niso storili do 25. februarja 1992, so izpadli iz sistema. In kaj se je zgodilo potem? Nekatere so izgnali iz države, morda so jim sosedje zasedli stanovanja, drugi so ostali brez službe, zdravnika, celo otroka. Nekateri med njimi so celo storili samomor.

Mrzlično iskanje rešitve za mlado Ano se tako prelevi v napeto zgodbo, skorajšnji triler »Alica, v čudežni deželi birokracije«, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Mazzinijev film je bil že predstavljen na festivalu v Talinu in januarja tudi v Trstu, od ponedeljka pa bo na sporedu tudi v slovenskih kinodvoranah. Protagonistka Judita Franković Brdar pa je za izredno interpretacijo prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo na zadnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Izbrisana

Slovenija, Hrvaška, Srbija 2018

Režija: Miha Mazzini

Igrajo: Judita Franković Brdar, Sebastian Cavazza, Doroteja Nadrah, Silva Čušin, Jernej Šugman in Branko Završan

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava