Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Velika nagrada 35. Vilenice slovaški pesnici Mili Haugovi

Festival Vilenica bo septembra povečini potekal virtualno

19. jun. 2020 | 10:15
Dark Theme

Velika nagrajenka 35. festivala Vilenica je slovaška pesnica Mila Haugova, ki po besedah predsednika žirije Vilenice Aljoše Harlamova v sedanjih razmerah pooseblja Srednjo Evropo. Slovenski avtor v središču letošnjega festivala, ta bo potekal med 8. in 13. septembrom, pa je Vinko Möderndorfer.

Kot je na sinočnji virtualni novinarski konferenci povedal Harlamov, letošnja nagrajenka v svoji poeziji poglobljeno preučuje našo človeškost – medčloveške odnose med moškim in žensko, materjo in hčerjo.

Rodila se je leta 1942 v Budimpešti madžarski materi in slovaškemu očetu in je odraščala dvojezično. Zato je po njegovih besedah oseba, ki pooseblja Srednjo Evropo, ravno zdaj, ko se sprašujemo, letos ne samo, kam gremo, ampak tudi, ali Srednja Evropa nenazadnje v tej novi konstelaciji še obstaja.

Jubilejni 35. mednarodni literarni festival Vilenica bo sicer septembra povečini potekal virtualno. Kljub temu bo program razgiban in zanimiv, poskušali bodo preplesti virtualni stik in stik v živo. Ob ugodni epidemiološki sliki načrtujejo izvedbo nekaterih dogodkov v živo, na teh dogodkih pa bodo sodelovali slovenski avtorji. Kar zadeva tuje avtorje, zaradi številnih preprek njihove udeležbe v živo ne pričakujejo. Bodo pa podrobno predstavljeni preko video portretov ter branj v izvirnih jezikih s slovenskimi prevodi.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava