Torek, 06 december 2022
Iskanje

Z rogovi do nagrade

Festivalu Pordenonelegge so podelili nagrado »la buona grafica 2020«

25. mar. 2021 | 11:08
Dark Theme

Za literarni festival Pordenonelegge, ki poteka vsako leta septembra v furlanskem mestu, sta značilni črna in rumena barva. Že dve desetletji, natančno od prve izvedbe leta 2000, se ti dve barvi pojavljata na programskih knjižicah, plakatih, platnenih torbicah in priložnostnih predmetih, s katerimi v Pordenonu (uspešno) promovirajo praznik knjig in njihovih avtorjev: enkrat kot rumena vejica na črnem dnu, drugič kot črna muca na rumenem, tretjič kot rumena račka, četrtič kot rumeno-črna zebra ...

Lanski Pordenonelegge je zaznamovala človeška roka, ovita v rumene gumijaste rokavice in zvita v rogove – grafik Patrizio De Mattio iz studia DM+B&Associati, ki vse od prvega festivala skrbi za njegovo vizualno plat, je s to podobo zaželel srečo festivalu, a tudi kulturnikom nasploh: v letu, ki ljudem in zlasti ljubiteljem velikih kulturnih dogodkov, ni bilo naklonjeno, je sporočilo izzvenelo spodbudno in ironično obenem.

Lanska celostna grafična podoba pordenonskega festivala je prepričala spletni portal TrovaFestival in MEC iz Milana, ki sta izmed vseh lanskih festivalov izbrala ravno Pordenonelegge in mu podelila nagrado »la buona grafica 2020«. V utemeljitvi so med drugim izpostavili dolgoletno koherentnost grafičnega projekta, s pomočjo katerega je festival pridobil na prepoznavnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava