Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Žiga Zois, Casanova in Trst

Delo prof. Marije Kacin bodo predstavili v ponedeljek v Narodnem domu

Trst |
10. nov. 2019 | 8:03
Dark Theme

Pustolovec in zapeljivec Giacomo Casanova ter podjetnik in mecen Žiga Zois sta se poznala in si dopisovala. »Spoznala sta se v Trstu, najverjetneje leta 1772, v Casino Nobile, kjer se je takrat zbirala tržaška elitna družba,« pravi profesorica Marija Kacin, avtorica zanimive knjige Žiga Zois, Casanova in Trst, ki je izšla pri idrijski založbi Bogataj. Knjigo bodo v ponedeljek, 11. novembra, ob 17. uri predstavili v tržaškem Narodnem domu. V pogovoru za naš dnevnik je nekdanja profesorica italijanskega jezika in književnosti, sicer pa prevajalka in avtorica številnih študij, spregovorila o svojem raziskovalnem delu v beneškem Državnem arhivu, Zoisovih pismih, Casanovovi dejavnosti informatorja, ki je na beneške državne inkvizitorje redno pošiljal natančna poročila ... Pa tudi o tem, zakaj na Zoisovi palači v Trstu nimamo še spominske plošče.

Daljši intervju s prof. Marijo Kacin lahko preberete v nedeljski izdaji Primorskega dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo