Ponedeljek, 19 september 2022
Iskanje

Kdaj in kje se v slovenščini registriramo in kdaj kaj rezerviramo

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Andreja Kalc

2. apr. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov.
Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Spoštovani jezikoslovci,

ali je prav, da rezerviram medicinski pregled. V mislih imam možnost na spletu, na platformi za zdravstvene storitve sesamo.sanita.fvg.it, ne pa po telefonu pri zdravniku. Hvala!

Spletno izrazje je pogosto samosvoje in ustvarja nove pomene pri že obstoječih besedah, kot bomo videli pozneje tudi pri uporabnem glagolu registrirati (se). In vendar se za različne preglede in preiskave in druge storitve v slovenščini vedno samo naročamo, ne glede na obliko. Če pokličemo v ambulanto, nas bo administrator ali administratorka, medicinska sestra ali medicinski tehnik naročil na pregled – tudi v laboratoriju, pri kozmetičarki, celo pri vedeževalcu ali odvetniku se naročimo. Oblika našega naročanja tu ni pomembna: naročimo se na pregled ali za preiskave osebno v ambulanti, po telefonu, z e-sporočilom ali preko aplikacije kot v primeru, ki ga navajate v vprašanju. Če v italijanščini uporabimo izraz prenotare ali annullare una prestazione, tega v slovenščini nikakor ne smemo prevesti kot »rezervirati pregled«. Pri zdravniku se torej lahko samo naročimo, če na pregled ne utegnemo, ker smo zadržani iz drugih razlogov, ga odpovemo.

Rezerviramo pa lahko mizo v restavraciji, sobo v hotelu ali par čevljev v trgovini, če smo doma pozabili plačilno kartico in ne bi radi, da nam ga prodajo, preden se vrnemo in ga kupimo.

Malce bomo razširili vašo dilemo s podobnimi zadregami enako zvenečih glagolov. Na spletu smo se velikokrat prisiljeni registrirati. Najprej ponudniki različnih vsebin, storitev ali izdelkov od nas zahtevajo, da si ustvarimo uporabniški račun, da se torej registriramo, nato pa se moramo pri vsakem obisku strani prijaviti v že ustvarjeni račun. Celo spletni brskalniki nam ponujajo to možnost, da izboljšajo našo uporabniško izkušnjo.

V slovenščini največkrat nekaj registriramo, ko vpišemo koga ali kaj v neki register: npr. registrirati avtomobil, obrt, organizacijo, člane. Ta pomen je prekriven z italijanščino, čeprav je v Italiji postopek nekoliko bolj kompliciran, zaradi česar imamo dva glagola (immatricolare un veicolo all’UMC + iscrivere un veicolo al PRA). Podobno je z glagolom registrirati, ko ga uporabljamo v pomenu zaznati, opaziti: npr. prebivalci komaj registrirajo rast cen.

Skrajno pa moramo biti previdni, ko gre za video ali avdio posnetek: v slovenščini ne moremo reči, da bomo registrirali video s telefonom (registrare un video con il telefonino), pač pa pravimo, da ga bomo posneli s telefonom.

Pogumno, spretno in previdno na spletu!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava