Ponedeljek, 05 december 2022
Iskanje

Kdaj rakav? Kdaj pa rakast?

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovni svetovalec in član Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Damjan Popič

16. okt. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov.
Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Pozdravljeni,

zanima me, ali je kakšna razlika med pridevnikoma rakav in rakast.

Hvala za odgovor.

Kot ste verjetno že ugotovili, lahko na vaše vprašanje na portalu Fran dobimo odgovor, ki ne bo potešil vaše radovednosti, saj glede na SSKJ2 obe obliki pridevnika pomenita isto, tj. nanašajoč se na rak. Posledično moramo včasih kopati nekoliko globlje in si pomagati s specializiranimi slovarji, v tem primeru medicinskim, ki ga najdemo na portalu Termania. Tam lahko vidimo, da rakav pomeni »karcinomski«, tj. nanašajoč se na karcinom, medtem ko rakast pomeni »podoben raku«, na primer v zvezi rakasto tkivo.

Če si s specializiranimi slovarji ali drugimi orodji ne moremo pomagati, moramo preveriti rabo in tako ugotoviti, katere zveze so najpogostejše, kar prikazuje spodnja slika s podatki iz korpusa Gigafida.

Kdaj rakav? Kdaj pa rakast?

Na sliki lahko vidimo samostalnike, ki se najpogosteje vežejo z enim od obeh pridevnikov ali pa obema. Bolj kot so samostalniki na shemi na desni strani, pogosteje se vežejo s pridevnikom rakav, bolj kot so na levi, pogosteje se vežejo s pridevnikom rakast. Kot lahko vidimo, je zveza rakava bolnica bistveno pogostejša kot rakasta bolnica, medtem ko so drugi samostalniki bolj ali manj vsi nevtralni, vsi pa se nekoliko pogosteje vežejo s pridevnikom rakav, kar pa je tudi razumljivo, saj je pridevnik rakav v slovenščini približno trikrat pogostejši kot pridevnik rakast. Kot lahko vidimo, jezikovna raba odseva napotke iz Medicinskega slovarja.

Ker pa je vprašanje obenem težko in zanimivo, nas je zanimalo, ali so v slovenščini še kakšne dvojice pridevnikov, ki se končajo tako na -av kot tudi na -ast. V tabeli na levi podajamo vse tovrstne pridevnike iz korpusa Gigafida, pri čemer velja opozoriti, da kot v zgornjem primeru ni nujno, da oba pridevnika pomenita povsem isto in se isto tudi uporabljata. Podatke navajamo kot zanimivost, ki kaže, da je takih pridevniških dvojic kar nekaj, in se hkrati opravičujemo, ker smo bili v tokratnem odgovoru nekoliko bolj jezikàvi/jezíkasti.

$!Kdaj rakav? Kdaj pa rakast?

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava