Ponedeljek, 25 oktober 2021
Iskanje

O odstotkih

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Maja Melinc Mlekuž

17. apr. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov. Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Na primeru iz časopisa bi vas prosil za pojasnilo: Delež pozitivnih PCR testov je znašal 22,9 odstotka. Navajen sem bil, da preberemo 22 vejica devet odstotka, a so me opozorili, da je namesto vejica bolje reči cela. Zdaj pa ne vem, ali je prav 22 cela devet odstotka ali 22 celih devet odstotka. Prosim še za razlago, zakaj je napisano odstotka in ne odstotkov.

Na prvi del vašega vprašanja vam lahko kar takoj pritrdimo, da pri izgovarjavi decimalnih zapisov, v tem primeru 22,9 %, preberemo 22 celih devet odstotka in ne 22 vejica devet odstotka, saj se je pri branju vejica prikradla iz italijanščine (ventidue virgola nove).

Poglejmo, kako se pri štetju obnaša posamostaljeni pridevnik cela: ena cela (enota), dve celi (enoti), tri cele, štiri cele, pet celih, šest celih ... 99 celih (od pet naprej torej celih), pa tudi nič celih (0,9 % → nič celih devet odstotka). Števke so ženskega spola, zato štejemo celote ženskega spola, in sicer ne glede na spol štete predmetnosti. Ko ni zraven samostalnika, uporabljamo števke v ženski obliki; pri telovadbi na primer štejemo ena, dve, tri ...

Vrednosti na mestih za decimalno vejico (desetine, stotine, tisočine ...) pri hitrem branju navadno ne izgovarjamo: 22,9 % → 22 celih devet (desetin) odstotka; 1,6 % → ena cela šest (desetin) odstotka; 2,02 % → dve celi dve stotini odstotka ali dve celi, nič dve odstotka.

Prav te pogosto neizgovorjene desetine, stotine, tisočine itd. pa ponujajo odgovor na vaše zadnje vprašanje. V primeru 22,9 % zapis preberemo 22 celih devet desetin (Česa?) odstotka. Besedo odstotek imamo torej pri decimalnih zapisih vedno v rodilniku ednine, ker se povezuje z (neizgovorjeno) besedico desetina/stotina/tisočina.

Ta smernica, da decimalnemu zapisu sledi rodilnik ednine, velja tudi pri drugih enotah, na primer: Do službe imam 25,3 km (25 celih tri (desetine) kilometra). Vozim se že 2,5 ure ali dve uri in pol. Sanja ima 5,5 leta ali pet let in pol.

Kakorkoli že obračamo to branje decimalk, nam gotovo ni uspelo vsega razjasniti, morda bo tabela bolj povedna.

O odstotkih

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Podpirate razpustitev neofašistične stranke Forza nuova?

13. okt. 2021 | 15:23
Da
Ne
Ni pravi čas za take ukrepe
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo