Sreda, 20 oktober 2021
Iskanje

Sklanjanje tujega imena in ponovno o vezaju

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Andreja Kalc

5. feb. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov.
Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Zanima me, kako sklanjamo ime Joe Biden.

Angleško moško ime Joe sklanjamo tako, da podaljšujemo osnovo z j-jem, kar je tudi slišati pri izgovarjavi: Joe, Joeja, Joeju, Joeja, pri Joeju, z Joejem. Svojilni pridevnik se bo glasil: Joejev » npr. Joejeva zmaga na volitvah je razveselila njegovo družino. V teh dneh boste v medijih velikokrat srečali sklanjatev brez podaljšave, ker nekateri tudi izgovarjajo nepodomačeno (džoa in ne džoja). To se dogaja, ker je sistem sklanjanja tujih imen zapleten, pravila pa si različno razlagamo. Bolj poglobljeno informacijo lahko najdete v e-Pravopisu na jezikovnem portalu Fran.si. Sklanjatveni vzorec lahko preverite tudi na spletni strani Sloleks 2.0 (tu najdete tudi nestandardne oblike in posnetek ustreznega izgovora).

Priimek Biden vsebuje tako imenovani nemi -e, ki v odvisnih sklonih izpade, tudi zato, ker ta črka v izvirnem jeziku, torej angleščini, ne vpliva na izgovor preostalih glasov: Biden, Bidna, Bidnu ... Svojilni pridevnik pa bo Bidnov. Več primerov tvorbe svojilnih pridevnikov in rodilnika prevzetih priimkov in priročno razložena pravila najdete na spletni strani projekta SPiPP (kratico vtipkajte v spletni brskalnik in ga boste zlahka našli). Vsako geslo ima tudi posnetek ustrezne izgovarjave.

Pozdravljeni,

imamo kulturno društvo, ki deluje v dveh vaseh, in sicer na Proseku in Kontovelu. Ko moramo navajati obe imeni skupaj, se porodi dvom, ali naj napišemo Prosek - Kontovel (nestični vezaj) ali pa Prosek-Kontovel (stični).

Čeprav smo o tej pogosti dilemi že pisali, ne bo odveč, da ob ponovljenem vprašanju ponovimo tudi odgovor. Ustrezen je zapis z nestičnim vezajem: kulturno društvo Prosek - Kontovel.

Nestični vezaj pri vseh lastnih imenih rabimo, ko gre za dve priredno povezani sestavini, ker vezaj namreč pomeni ‘in’: Foljan - Redipulja ali Sv. Rok - Cindis. Sestavini torej označujeta dve samostojni enoti, ki sta se združili. To lepo vidimo pri imenih občin, npr.: Občina Naborjet - Ovčja Vas (Naborjet in Ovčja vas), Občina Devin - Nabrežina, Občina Miren - Kostanjevica.

Velikokrat na ta pojav naletimo pri imenih ustanov, zavodov in društev: Kulturno društvo Rovte - Kolonkovec, sekcija ANPI/VZPI Prosek - Kontovel. V navedenih primerih se obe imeni tudi sklanjata: sredstva, namenjena Devinu - Nabrežini; klasični pravopisni primer iz slovenskih priročnikov je v Šmarju - Sapu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Podpirate razpustitev neofašistične stranke Forza nuova?

13. okt. 2021 | 15:23
Da
Ne
Ni pravi čas za take ukrepe
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo