Ponedeljek, 25 oktober 2021
Iskanje

Visok in velik, količine in zloženke

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovni svetovalec in član Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Damjan Popič

24. jul. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov.
Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Zanima me, ali obstaja kakšna razlika med pridevnikoma visok in velik – ali se kateri od teh uporablja zgolj z določenimi količinami. Prav tako me zanima, kako se zapisujejo besede, ki se začnejo z visoko, na primer visoko kakovosten ali visokokakovosten.

Najprej se ustavimo kar pri prvem delu vašega vprašanja, ki je morda tudi nekoliko težje, saj povsem natančnih smernic za rabo para visok/velik v jezikovnem predpisu ne najdemo. To bolj ali manj pomeni, da je izbira pridevnika visok ali velik v veliki meri odvisna od posameznega primera oziroma od samostalnika, ki ga pridevnik opisuje. Če iščete npr. kolokacijo (kombinacijo) pridevnika s samostalnikom stroški, prihodki, izdatki itd., vam svetujemo, da odgovor poiščete v svetovalnici ZRC SAZU: https://svetovalnica.zrc-sazu.si/ (vtipkajte kar znane besede, torej npr. stroški).

Za ponazoritev na naslednji sliki podajamo samostalnike, ki se najpogosteje vežejo s katerim od obeh pridevnikov. Bolj kot je samostalnik na levi strani slike, bolj se povezuje s pridevnikom velik, bolj kot pa je pridevnik na desni, bolj se povezuje s pridevnikom visok. Velikost krogca ob besedi ponazarja pogostost same zveze – velik del in visoka raven se v korpusu Gigafida 2.0 (in s tem tudi v jeziku nasploh) pojavljata bistveno pogosteje kot denimo visoki ali nizki stroški. Podatki so pridobljeni z orodjem SketchEngine.

Visok in velik, količine in zloženke

Kot lahko razberemo s slike, se pri izbiri pridevnika odločamo na podlagi stalne besedne zveze – tako imamo zgolj visoke predstavnike in velike uspehe. V določenih primerih naša izbira vpliva tudi na pomen: tako imamo enakovredno porazdelitev visokih in velikih zmag v slovenščini, a imata obe zvezi drugačen pomen. Če vzamemo za primer zmago italijanske reprezentance na evropskem prvenstvu: ta zmaga je bila vsekakor velika, ni pa bila tudi visoka.

Pri izbiri zapisa skupaj ali narazen se ravnamo po tem, ali gre za podredno zloženko ali ne. V vašem primeru imamo v zloženki merni pridevnik (ki izraža količino nečesa, v tem primeru kakovosti), te pa po pravopisnih pravilih zapisujemo skupaj, kadar imamo zloženke z medpono -o- (visokonapetostni) oz. -e- za za govorjenimi c j č ž š ali (nižjeredni). Tudi pri teh primerih si lahko pomagamo z odgovori na vprašanja v jezikovni svetovalnici ZRC SAZU – svetujemo, da v iskalno vrstico vtipkate kar niz skupaj ali narazen.

Visok in velik, količine in zloženke

Pri tem je vredno poudariti, da je bistveno več podrednih zloženk, ki se začnejo z visoko... kot z veliko... (poznamo pa vendarle primere, kot so velikosrbski, velikonemški ipd.), hkrati pa tudi zapis skupaj oz. narazen pri zloženkah s sestavino visoko... močno omahuje, kot kaže spodnja tabela, v kateri smo zbrali tri najpogostejše nepravilno zapisane strukture visoko + pridevnik, zraven pa še število njihovih pravilno zapisanih variant.

Da pa bo zmeda še večja, ima lahko zapis skupaj ali narazen tudi dva pomena: tako so lahko visokoleteče le naše sanje, upi, cilji ipd., medtem ko so visoko leteča lahko letala, helikopterji in rakete.

Vsem bralcem v tem (pred)dopustniškem času želimo visokih temperatur in pa nizkih stroškov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Podpirate razpustitev neofašistične stranke Forza nuova?

13. okt. 2021 | 15:23
Da
Ne
Ni pravi čas za take ukrepe
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo