Torek, 23 april 2024
Iskanje

V eksplozijah v Bruslju 34 mrtvih in na desetine ranjenih

22. mar. 2016 | 10:46
Dark Theme

V eksplozijah, ki so odjeknile danes zjutraj na bruseljskem letališču Zaventem in na postaji podzemne železnice Maelbeek v bližini inštitucij v Bruslju, je po neuradnih virih umrlo najmanj 26 ljudi, na desetine je ranjenih. Pri eksplozijah je šlo za teroristične napade, je na novinarski konferenci potrdil belgijski premier Charles Michel. Napada, ki sta se zjutraj zgodila na letališču Zaventem in postaji metroja Maalbeek, sta bila po besedah premierja »slepa, nasilna in strahopetna«. »Številni so mrtvi in številni ranjeni, nekateri huje,« je dodal Michel po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Premier o številkah ni govoril, češ da je treba še počakati, a mediji navajajo uradne vire, po katerih je smrtnih žrtev najmanj 34.
Tednik za evropske zadeve Politico nazadnje poroča o 11 mrtvih, 31 kritično ranjenih, 23 huje ranjenih in 27 lažje ranjenih na letališču Zaventem ter o 15 mrtvih in 55 ranjenih na postaji podzemne železnice Maelbeek.
Na letališču se je najverjetneje razstrelil samomorilski napadalec, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na isti novinarski konferenci kot premier medtem povedal državni tožilec Frederic Van Leeuw. »Na terminalu za odhode sta odjeknili dve eksploziji, eno je najverjetneje sprožil samomorilski napadalec,« je dejal Van Leeuw. Sedaj je najpomembneje, da poškodovani prejmejo ustrezno oskrbo in jih prepeljejo v bolnišnice, je še dodal.
Belgijske oblasti po zagotovilih premierja »drugih mestih«, ki bi lahko bila problematična.
Zagotovili so vojaške okrepitve, na mejnih prehodih pa poteka nadzor.
Belgijske oblasti so stopnjo teroristične ogroženosti v državi zvišale na najvišjo.
Mediji tudi poročajo, da je bilo pred eksplozijami slišati krike v arabščini, na letališču pa naj bi odkrili še eno eksplozivno napravo, ki ni eksplodirala. V Bruslju so po eksplozijah na letališču in podzemni železnici poleg prometa podzemne železnice zaustavili tudi ves tramvajski, avtobusni in železniški promet, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Belgijski krizni center je prebivalce Bruslja pozval, naj »ostanejo, kjer so«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava