Četrtek, 21 februar 2019
Iskanje

Dogradili najvišji nebotičnik v Evropi

21. avg. 2018 | 16:42
Dark Theme

V Sankt Peterburgu dokončujejo notranjost 462 metrov visokega nebotičnika Lakhta Center, ki je odslej najvišja stolpnica v Evropi. Na drugem mestu je moskovski kompleks dveh stolpnic, poimenovan Federation Tower (Bashnya Federatsiya). Višja stolpnica kompleksa je Tower East - Vostok, visoka je 374 metrov. Druga najvišja samostojna stolpnica v EU je The Shard v Londonu (310 metrov), sledi frankfurtski Commerzbank Tower (259 metrov).Lakhta Center se nahaja v severozahodnem delu mesta, neposredno ob obali Finskega zaliva in okrog devet kilometrov proč od zgodovinskega središča mesta. Graditi so ga začeli leta 2012, pri gradnji sodeluje okrog 600 ruskih in tujih podjetij oziroma 20.000 ljudi iz 18 držav. Za gradnjo stolpnice stoji ruski energetski velikan Gazprom, ki bo tudi zasedal velik del prostorov, v njej bo namreč novi sedež podjetja.
Skupna teža stavbe znaša 670.000 ton, njeni pilotni stebri z dvometrskim premerom segajo 82 metrov globoko v tla.
Lakhta Center je sicer 13. najvišja stolpnica na svetu, prvo mesto zaseda 828 metrov visok nebotičnik Burj Khalifa v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Na drugem in tretjem mestu sledita Shanghai Tower (632 metrov) v kitajskem Šanghaju in Abraj Al-Bait Clock Tower (601 meter) v Meki v Savdski Arabiji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo