Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Trst in Koper morata sodelovati

19. jun. 2017 | 22:09
Dark Theme

Tržaško in koprsko pristanišče morata sodelovati, da skupaj z nekaterimi drugimi pristanišči oblikujeta severnojadransko pristaniško območje, ki lahko konkurira severnoevropskim pristaniščem, skupaj z gospodarskim razvojem pa morajo napredovati tudi pravice delavcev. To je sporočilo posveta, ki ga je 19. junija popoldne na tržaški Pomorski postaji priredil pokrajinski sindikat Cgil in katerega sta se med drugimi udeležila tudi prva moža obeh pristanišč, se pravi predsednik Integrirane sistemske pristaniške oblasti za vzhodni Jadran Zeno D'Agostino in predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić.
D'Agostino in Matić sta bila glavna protagonista posveta, ki ga je uvedlo poročilo tržaškega pokrajinskega tajnika Micheleja Pige. Slednji je med drugim podprl sinergije med obema pristaniščema in idejo o t.i. »trajnostni konkurenčnosti«, ki naj ne bo na koži delavcev. Piga verjame, da obstaja manevrski prostor za skupno delovanje na področju organizacije dela, zdravja, varnosti in pravic.
Glede sodelovanja s Koprom je D'Agostino najprej opozoril, da gre za drugačni realnosti z drugačnimi ekonomskimi temelji in dejavniki kompetitivnosti. Vendar je prepričan v potrebo po sodelovanju: svet je spoznal, da je prehod po severnem Jadranu hitrejši in učinkovitejši, Trst in Koper pa že sodelujeta pri evropskih raziskovalnih projektih, število vlakov, ki gredo skozi obe pristanišči, pa presega število tistih v Rotterdamu.
V Luki Koper ne želijo razvijati dejavnosti, ki jih doslej niso razvijali, a so tradicionalne v Trstu, je dejal Matić. Treba je iskati nove produkte, nove dodane vrednosti, sodelovanje pa je možno npr. pri razvijanju prometa zabojnikov, skupaj je treba vlagati v infrastrukture, opremo in mehanizacijo ter skrbeti za promocijo severnega Jadrana. Priložnosti za sodelovanje so tudi na področju zaposlovanja in usposabljanja, glavni pogoj pa je kakovost storitev.
Za sodelovanje pristanišč sta tudi podjetnik Enrico Samer in podpredsednik tržaško-goriške Confindustrie Diego Bravar, ki sta opozorila tudi na povezovanje med pristanišči in svetom znanosti preko visoko specializirane industrije ter na potrebo po nastajanju velikih inovativnih podjetij. Prav tako so za sodelovanje tudi sindikati, saj, kot je dejal predsednik slovenske Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen, v tem vidijo tudi priložnost za nadgradnjo sodelovanja italijanskih in slovenskih sindikatov, medtem ko je pokrajinski tajnik Filt-Cgil Renato Kneipp poudaril predvsem vprašanje varnosti in zdravja ter ovrednotenje delavcev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava