Četrtek, 30 november 2023
Iskanje

Arso na Voglu nameril nov 12- in 24-urni slovenski padavinski rekord

Ponoči so naraščale in poplavljale posamezne reke v zgornjem Posočju ter Sava Bohinjka

Vogel |
23. sep. 2023 | 16:14
Dark Theme

Arso je na postaji Vogel med tokratnim vremenskim poslabšanjem nameril največ padavin v 12 in 24 urah v zgodovini meritev, so sporočili na družbenih omrežjih. Na vremenski postaji Vogel so v 12 urah namerili 313 milimetrov padavin, v 24 urah pa 365 milimetrov padavin, kar je največ doslej v Sloveniji. Toliko dežja, za primerjavo, v Trstu po dolgoletnem povprečju pade v okrog štirih mesecih, v najbolj deževnih predelih FJK v Julijskih predalpah pa v več kot mesecu dni. Kot je še sporočil Arso, sta bila prejšnja rekorda izmerjena na postaji v Bovcu, kjer je avgusta leta 1987 v 12 urah padlo 286 milimetrov dežja, novembra leta 1969 pa so v 24 urah namerili 363 milimetrov.

Po nočnem naraščanju in poplavljanju posameznih rek v zgornjem Posočju ter Save Bohinjke s pritoki te reke večinoma že upadajo oz. se ustaljujejo, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso). Danes se bo vodnatost rek v osrednji in vzhodni Sloveniji povečala, večina rek pa bo dosegala srednje pretoke.

Ponoči je izraziteje narasla tudi Sava v zgornjem toku, ostale reke na severozahodu države in na Primorskem pa imajo veliko vodnatost in prav tako večinoma upadajo. Do srednjih pretokov so narasle Sava, Kolpa in posamezne reke v osrednji Sloveniji. Drugod po državi je vodnatost majhna in ustaljena, so zapisali na Arsu.

Reke na zahodu države bodo danes večinoma upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa lahko ponovno nekoliko narastejo posamezne reke na severozahodu države. Čez dan, zvečer in v prvem delu noči so v večjem delu države še možne tudi nevihte z nalivi. Ob tem se lahko razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Večja verjetnost za ta pojav bo v južni polovici Slovenije, popoldan in zvečer tudi v zahodnem delu države, so dodali.

Agencija je za celotno državo z izjemo severovzhoda in Krasa izdala rumeno opozorilo pred razlivanjem vodotokov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava