Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

Covidno potrdilo se poslavlja

Danes se začenja nova faza sobivanja z novim koronavirusom

1. maj. 2022 | 7:55
Dark Theme

Z današnjim dnem Italija vstopa v novo fazo sobivanja z novim koronavirusom. Po večmesečnem obdobju, ko sta glavni sredstvi za zajezitev širjenja okužb bila maska in covidno potrdilo, se od teh dveh »pripomočkov« še ne poslavljamo v celoti, pomenljivo pa se zmanjšuje seznam krajev, na katerih bosta obvezna.

Kot smo že poročali v zadnjih dneh, maske že danes v večini krajev niso več obvezne, pač pa le še priporočene, zlasti tam, kjer obstaja možnost zbiranja večjega števila ljudi brez ustrezne medosebne razdalje.

Covidno potrdilo pa se bo z današnjim dnem tako rekoč upokojilo. Obvezno ga bo pokazati samo za vstop v domove starejših občanov oz. v tiste za dolgotrajno oskrbo. Virologi kljub temu še naprej svetujejo, naj se vsi, ki tega še niso storili, cepijo proti covidu-19, oz. naj dokončajo predviden ciklus cepljenja, ki zaenkrat za večino prebivalstva predvideva tri odmerke.

MASKE VSE MANJ OBVEZNE

Naj tu osvežimo seznam krajev oz. okoliščin, kjer si bo vsaj do 15. junija še treba nadeti masko. V javnem potniškem prometu – tako lokalnem kot tistem na daljše proge – bo FFP2 maska še vedno obvezna, prav tako v kinodvoranah, gledališčih, koncertnih dvoranah in sorodnih prizoriščih, če so ta v zaprtih prostorih. Enako velja za športna prizorišča na zaprtem, kot so telovadnice in podobni kraji, medtem ko nošenje maske na stadionih oz. tam, kjer se športni dogodki odvijajo na prostem, bosta nos in usta lahko ostala odkrita.

Maske ostajajo aktualne še v zdravstvenih ustanovah, domovih starejših občanov in tistih za dolgotrajno oskrbo, obveznost velja tako za zaposlene kot za paciente oz. goste in obiskovalce. Tu bodo načeloma do 31. decembra še vedno spraševali tudi po covidnem potrdilu, kot je veljalo doslej.

V gostinskih lokalih in trgovinah maske ne bodo več obvezne, če pa jo bo kdo želel iz previdnosti obdržati na obrazu, bo to lahko storil. Na delovnih mestih načeloma nošenje mask ne bo več zapovedano, pač pa le priporočeno. Vsak delodajalec bo lahko sicer oblikoval interni pravilnik, ki bo še naprej urejal pravila nošenja mask glede na specifične okoliščine dela. Nošenje mask tipa FFP2 je npr. priporočeno za osebe, ki delajo v stiku s strankami, kot so denimo zaposleni na raznih okencih.

V ŠOLAH Z MASKAMI ŠE DO JUNIJA

Do konca šolskega leta bodo maske morali še vedno nositi tudi v šolah, kar velja tako za šolarje kot za tam zaposleno osebje, zadostovale pa bodo kirurške maske. Možnost dela na daljavo je v zasebnem sektorju podaljšana do 31. avgusta, tudi brez sklepanja individualnih pogodb.

Izpolnjevanje spletnega obrazca PLF ob prihodu v Italijo iz tujine že od današnjega dne ni več obvezno, sicer pa ostajajo v veljavi ostali predpisi, po katerih je treba pokazati covidno potrdilo ali negativen izid testiranja na novi koronavirus (to za obmejne prebivalce v pasu 60 km ne velja).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava