Sobota, 02 december 2023
Iskanje

Danes ponoči preti nevarnost pozebe, opozarja Arso

Sadjarji naj preverijo, ali so sistemi za zaščito pripravljeni, zgodnje zelenjadnice pa bi bilo dobro preventivno zaščititi s kopreno, svetujejo

27. mar. 2023 | 18:01
Dark Theme

Temperature zraka so bile pred nekaj dnevi že skoraj podobne zgodnje poletnim, že jutri pa bodo povsem zimske, saj se bodo marsikje zopet spustile pod ničlo, opozarja Arso. Ponoči se bo povsod razjasnilo, veter pa se bo polegel. Jasna noč ter suh in hladen zrak bosta predvsem v zatišnih nižinskih legah botrovala precej nizkim jutranjim temperaturam za ta čas v letu, opozarjajo.

Pričakujejo da bodo jutranje temperature v Sloveniji od -7 do -1 stopinje Celzija, ob morju malo nad nič stopinjami Celzija. V Vipavski dolini in delih Krasa ter v Zgornjem Posočju bi se temperatura lahko spustila do -2 stopinji Celzija ali še nižje, so zapisali. To pa so napovedi za temperaturo dva metra nad tlemi, pri tleh bo lahko še kakšno stopinjo hladneje, opozarjajo.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov, razlagajo pri Arsu, kot je tudi stopnja fenološkega razvoja rastlin trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in stanja rastlin.

Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo s cvetenjem ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve na Primorskem že v polnem cvetenju. Brsti češenj in višenj so že močno napeti in tik pred cvetenjem, zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta, so zapisali.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji Celzija, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja, opozarja Arso. V nevarnosti pa ni le sadno drevje temveč tudi zgodnje zelenjadnice, ki jih je dobro v tem času preventivno zaščititi s kopreno. Sadjarji, ki lahko aktivno izvajajo zaščito, pa morajo preveriti ali so sistemi za zaščito pripravljeni, svetujejo pri Arsu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava