Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Delavci na ladijskih pokopališčih

Nanje ves čas prežijo nesreče in tudi smrt, zaslužijo pa 3 do 5 evrov na dan

Dhaka |
6. jul. 2023 | 12:11
Dark Theme

Obrisi senc, v izvirniku The Shadow Lines, je naslov romana Amitava Ghosha, antropologa, novinarja, pisatelja in predavatelja. Rojen je v Indiji, odraščal pa je tudi v Bangladešu in na Šrilanki. V Obrisih senc glavni pripovedovalec, odraščajoči deček, niza spomine svoje babice na čase v Dhaki, preden je postala del Vzhodnega Pakistan in potem prestolnica Bangladeša. Ali nam pisatelj s podobami, ki jih niza iz preteklosti, približa mesto? Zares ne. Pa ne zgolj zato, ker je babica leta in leta dečku govorila, da je nostalgija šibkost, izguba časa, da je dolžnost nas vseh, da preteklost pozabimo in gledamo naprej. Dhaka, ki ima več kot 22 milijonov prebivalcev in je sedmo najgosteje naseljeno mesto na svetu, ostane uganka, tudi takrat, ko ga večkrat obiščemo in ne le beremo o njej v romanih.

Preglasna in kaotična, premočnih barv in preveč tuja je in preprosto ostane v senci, zato pa ljudje ohranijo svoje obrise v našem spominu. In o njih bomo govorili v petih nadaljevanjih.

Več v današnjem Primorskem dnevniku v Poletnem miksu, v katerem objavljamo tudi nasvete Tonija Gomiščka za pripravo okusnih solat, novelo Borisa Pangerca Uršča Grnatca, roman Dušana Jelinčiča Bela dama Devinska in strip Plečnik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava