Sobota, 17 februar 2024
Iskanje

Deželni svet: rezanje proračunske torte za manjšino

V deželnem svetu FJK razpravljajo o porazdelitvi sredstev

12. dec. 2018 | 8:30
Dark Theme

V predlogu proračuna, ki ga ta teden rešetajo v deželnem svetu, so navedeni deleži, po katerih naj se razdeli, kar so odmerili v Rimu (v prejšnjem proračunu deset milijonov evrov). Sredstva, ki so letno namenjena slovenskim organizacijam v Italiji, pritečejo iz državnega proračuna, deželi Furlaniji Julijski krajini pa zakon v glavnem nalaga, da večmilijonsko torto zgolj razreže.

Deželna vlada predlaga, da 65 % dobijo organizacije slovenske manjšine, 10 % bi dobili lokalna samouprava in deželna uprava za zagotavljanje rabe slovenščine, 9 % bi šlo za razvojne dejavnosti v videmski pokrajini, ostalo pa bi šlo v proračunsko rezervo.

Največji delež – predvidoma 6,5 milijona – bi zato dobile slovenske organizacije, pri čemer je deželna vlada predlagala, da bi dobro četrtino prejeli časopisi in založbe.

V predlogu proračuna, ki ga je pripravila deželna vlada, je sicer določeno, da mora Zavod za slovensko izobraževanje v Špetru dobiti 35.000 evrov, tako Kmečka zveza kot Slovensko deželno gospodarsko združenje 50.000 evrov in Skladu Mitja Čuk 45.000 evrov. V proračunski komisiji deželnega sveta so nato dodali še prispevek 25.000 evrov Krožku za kulturno, športno in podporno udejstvovanje (KRUT) za izvedbo posebnega programa na področju medgeneraciskega sodelovanja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava