Sobota, 02 marec 2024
Iskanje

Drugi tir se od danes gradi

Na gradbišču v Dekanih podpisali še drugo pogodbo in simbolično zagnali stroje na trasi Koper–Divača

Dekani |
5. maj. 2021 | 16:40
Dark Theme

Po dolgih letih zavlačevanj, prerekanj, zasledovanj interesov, pravnih in tudi političnih zapletov je Slovenija po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca končno na točki, ko ni več vrnitve. »Kocka je padla, drugi tir se od danes naprej gradi,« je danes dejal na gradbišču v Dekanih pri Kopru, kjer so podpisali še pogodbo za glavna dela na projektu drugi tir med Divačo in Črnim Kalom, s tem pa obeležili simboličen začetek glavnih gradbenih del. Dela na omenjenem odseku bo za 403,6 milijona evrov izvedel Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin.

»Leta in leta smo čakali na ta dogodek. Čakala je Slovenija, čakala je Evropa, čakale so naše zaledne države, ki imajo Koper za strateško luko, in čakali so državljani, logistika in gospodarstvo,« je izjavil Vrtovec. Dela na drugem tiru morajo biti glede na časovnico končana leta 2025, leto pozneje pa naj bi bil tir predan v uporabo.

»Izvedba projekta ni pomembna le za nas. Vplive čuti celotna slovenska gradbena operativa,« je dejal direktor podjetja Kolektor CPG Kristjan Mugerli. »Stroji so pripravljeni, ekipe so pripravljene, zdaj pa nam dovolite, da pokažemo, kaj znamo in kaj zmoremo,« je sklenil. Prvi mož 2TDK Pavle Hevka je napovedal, da bo v začetku junija objavljen še razpis za tretji sklop del, ki zajema tirne in elektrostrojne naprave. Po podpisu pogodbe je Hevka skupaj s predstavniki izvajalca in ministrom zagnal stroje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava