Nedelja, 24 september 2023
Iskanje

Druženje in poglabljanje glasbenih vsebin

Poletni seminar Zveze cerkvenih pevskih zborov v Radencih

7. avg. 2019 | 19:01
Dark Theme

Že skoraj 50 let so poletni seminarji Zveze cerkvenih pevskih zborov (ZCPZ) priljubljena tradicija, ki odgovarja na najbolj bistvene želje vsakega pevca: izobraževanje za kakovostno napredovanje in druženje, ki je bistvena sestavina za utrjevanje vezi in dolgo življenje pevskega sestava. Seminar poteka v tem tednu v Radencih, sredi zelene pomurske pokrajine in ob zgodovinskih termalnih vrelcih, kar zagotavlja udeležencem idealno počutje in mir za poglabljanje glasbenih vsebin. Letošnjo izvedbo zaznamuje dodatna, mladinska sekcija seminarja z intenzivnim tečajem vokalne tehnike, ki je v tej prvi izvedbi namenjen članom fantovske skupine Devin Nabrežina.

Zveza cerkvenih pevskih zborov je tokrat aktivirala kar tri delavnice s priznanimi strokovnjaki. Osrednji, celotedenski tečaj, na katerem se odrasli pevci učijo novega programa, ki ga bodo lahko koristno uporabljali tudi med letom v svojih zborih, vodi Hilarij Lavrenčič, eden najbolj znanih zamejskih zborovodij, ki se po poklicu ukvarja z opernim gledališčem. Orgelski tečaj vodi akademski glasbenik Gregor Klančič, organist ljubljanske stolnice, predavatelj, ravnatelj Orglarske šole v slovenski prestolnici, kjer je bil tudi pomočnik za področje zbora v Slovenski Filharmoniji. Prvič sodeluje na vpeljanih seminarjih ZCPZ (in s podporo Slovenske Prosvete) pri novoustanovljeni mladinski sekciji izvedenec za vokalno tehniko Aleš Marčič, ki je profesor petja, ravnatelj Glasbene in baletne šole zavoda A.M. Slomška v Mariboru in vodja priznanih zborovskih sestavov kot je Komorni zbor Hugo Wolf. Za dodatne študijske ure fantovske zasedbe pa poskrbi redni dirigent skupine Mirko Ferlan, ki se s svojimi pevci pripravlja na bogato pevsko sezono.

Udeleženci poletnega seminarja bodo zaključili svoje dejavnosti v petek z nastopom v cerkvi svetega Cirila in Metoda v Radencih v okviru slovesne svete maše. Med tednom pa bodo ob izobraževalni dejavnosti izvedli nekaj izletov: obiskali bodo tudi slovensko skupnost v Monoštru na Madžarskem v okviru rednih srečanj in izmenjav s Slovenci izven slovenskih meja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava