Torek, 05 december 2023
Iskanje

Enoten polnilnik za vse elektronske naprave

Evropski parlament sprejel direktivo, polnilnik bodo uvedli leta 2024

Evropa |
5. okt. 2022 | 8:06
Dark Theme

Evropski parlament je v torek sprejel direktivo, v skladu s katero bodo do konca leta 2024 v EU uvedli enotni polnilnik za prenosne elektronske naprave. Mobilni telefoni, tablični računalniki in druge naprave bodo opremljene s polnilnikom tipa USB-C. Predlog, ki je po besedah tako komisarke kot evropskih poslancev prijazen do potrošnikov in okolja, je Evropski parlament v Strasbourgu podprl s 602 glasovoma, proti je bilo 13 poslancev, vzdržalo se jih je osem.

Evropejcem bo uvedba enotnega polnilnika poenostavila življenje, saj ne bo več neporabljenih polnilnikov, ki se nabirajo v predalih, prav tako ne bo potrebe po kupovanju polnilnika za vsako napravo posebej, je v razpravi poudarila evropska komisarka Margrethe Vestager.

»Danes je velik dan za potrošnike in za okolje,« pa je dejal malteški evroposlanec Alex Agius Saliba (S&D), ki je vodil pogajanja z Evropsko komisijo in državami članicami. V EU je vsako leto prodanih več kot 400 milijonov novih mobilnih telefonov in drugih malih elektronskih naprav. Zavrženi in neuporabljeni polnilniki pa predstavljajo približno 11.000 ton elektronskih odpadkov na leto, je opozoril.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava