Četrtek, 28 september 2023
Iskanje

»Fojbe kot sredstvo etničnega čiščenja«

Desnosredinska koalicija in Gibanje petih zvezd v deželnem svetu izglasovali dokument, v katerem je sporna definicija pobojev ob koncu druge svetovne vojne

FJK |
27. mar. 2019 | 6:28
Dark Theme

V deželnem svetu Furlanije Julijske krajine so včeraj izglasovali dokument, v katerem piše, da so bile fojbe sredstvo etničnega čiščenja.

Gre za svetniško pobudo (v izvirniku mozione) svetnika stranke Forza Italia Piera Camberja, ki je deželno vlado pozval, naj ne financira organizacij, ki »posredno ali neposredno in v kakršnikoli obliki zanikujejo ali omalovažujejo tragedijo fojb in eksodusa«. Svoj poziv je Camber pospremil s premiso, dolgo osem odstavkov. V enem piše, da so bile fojbe »sredstvo političnega boja in etničnega čiščenja, kot soglasno priznava tudi moderno zgodovinopisje«.

Svetniško pobudo so podprli vsi svetniki v dvorani, in sicer člani vladne koalicije ob podpori svetnikov Gibanja petih zvezd in levosredinske liste Cittadini. Predstavniki Demokratske stranke so zapustili dvorano, z njimi tudi svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec. Iz dvorane je odšel tudi Slovenec v vrstah Lige Danilo Slokar.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava